Kerry stigao u Kijev, nudi pomoć SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u utorak u Kijev i najavio je ekonomski paket i tehničku pomoć za Ukrajinu, pruživši potporu njezinoj novoj vladi u vrijeme eskalacija napetosti s Rusijom.

Kerryjev posjet dolazi u vrijeme dok Washington i njegove zapadne saveznice pojačavaju pritisak na Moskvu uz prijetnje ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom kako bi povukla svoje vojnike s Krima.

Jedan visoki dužnosnik američke administracije, koji je brifirao novinare na putu za Kijev, rekao je da će administracija predsjednika Baracka Obame raditi s Kongresom kako bi odobrili milijardu dolara u kreditnim jamstvima za Ukrajinu i tako pomogli da se smanji učinak predloženih rezova energetskih subvencija na stanovništvo.

SAD će također poslati u Ukrajinu tehničke stručnjake kako bi savjetovali njezinu središnju banku i ministarstvo financija kako se boriti s ekonomskim izazovima u zemlji i pomogli u borbi protiv korupcije, kazao je dužnosnik. Osim toga, SAD će obučiti promatrače za izbore u Ukrajini predviđene za 25. svibnja kako bi izborni proces bio u skladu s međunarodnim standardima, dodao je.

Kerry će se tijekom posjeta Kijevu sastati s visokim ukrajinskim dužnosnicima, kao i sa zastupnicima u parlamentu i vjerskim poglavarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter