Kerry: Sporazum s Iranom moguć vrlo brzo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da bi sporazum s Iranom o nuklearnom programu te zemlje mogao biti vrlo brzo dogovoren, za nekoliko mjeseci, a mogao bi snažno poboljšati odnose dviju zemalja.

Intenzivni diplomatski napori da se riješi spor oko iranskog nuklearnog programa mogli bi uroditi sporazumom u roku od tri do šest mjeseci prema okviru što ga je iznio iranski predsjednik Hasan Rohani. "Moguće je dobiti sporazum i ranije ovisno o tome koliko će spreman biti Iran", rekao je Kerry u intervjuu za emisiju televizije CBS "60 Minuta" u nedjelju. "Ako je program mirnodopski (...) odnosi s Iranom mogu se snažno poboljšati i to se može dogoditi brzo", rekao je Kerry.

Rohani i američki predsjednik Barack Obama razgovarali su telefonski u petak, što je bio prvi kontakt najviših dužnosnika dviju zemalja u zadnja tri desetljeća, jer su prekinule diplomatske veze nakon iranske revolucije 1979.

SAD očekuje da Iran odmah otvori svoja nuklearna postrojenja inspektorima i ako održi nisku razinu obogaćivanja uranija, dakle razinu koja nije pogodna za razvoj nuklearnog oružja. Iran brani svoje pravo na obogaćenje uranija kao dio civilnog nuklearnog programa u energetske i medicinske svrhe te odbacuje spekulacije da nastoji razviti atomsko oružje, no Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da Iran prekine visoko postotno obogaćenje uranija.

U odvojenu intervjuu iranski šef diplomacije Džavad Zarif rekao je da se o pravu njegove zemlje na obogaćenje uranija ne može raspravljati no da im visoko obogaćen uranij nije potreban. Zarif je rekao da je Iran spreman međunarodnim inspektorima otvoriti vrata svojih nuklearnih postrojenja u sklopu nuklearnog sporazuma i ublažavanja oštrih gospodarskih sankcija. No, Kerry je rekao da bi sankcije mogle biti ukinute nakon sporazuma koji će potvrditi da je iranski nuklearni program mirnodopski te je naglasio "SAD neće ukinuti sankcije sve dok ne bude jasno da se provodi odgovoran , transparentan, provjerljiv proces". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter