Kerry: SAD ima dokaze da je u Siriji uporabljen sarin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD ima dokaze da je u smrtonosnom prošlomjesečnom napadu u Damasku uporabljen nervni agens sarin, rekao je u nedjelju državni tajnik Sjedinjenih Država John Kerry, izvijestio je BBC.

Kerry je rekao da su uzorci kose i krvi prikupljeni nakon napada "na testu bili pozitivni na znakove sarina".

Stručnjaci UN-a bili su u Siriji kako bi prikupili dokaze i utvrdili jesu li u više napada korištena kemijska oružja, a sada su stigli u Nizozemsku s uzorcima za analizu.

Kerry je naznačio da je SAD prikupio dokaze iz vlastitih izvora, a ne putem inspektora UN-a.

"U posljednja 24 sata doznali da su testirani uzorci od djelatnika hitnih službi u istočnom Damasku koji su poslani Sjedinjenim Državama, kao i uzorci kose i krvi, na testovima bili pozitivni na znakove sarina", rekao je Kerry za televizijsku postaju NBC. "Tako da se ova optužnica pojačava i pojačavat će se".

Kerry je također rekao da je uvjeren da će Kongres odobriti pokretanje udara SAD-a protiv Sirije kada se ponovno sastane 9. rujna.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad je rekao je Obamina odluka da odgodi udare do glasovanja u Kongresu samo "politički i medijski manevar" i dodao da je Sirija spremna za bilo kakav napad.

Državni sirijski list al-Thawra je ocijenio da je Obamina odluka "početak povijesnog američkog povlačenja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter