Kerry priznao napetosti između Washingtona i Berlina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry priznao je u četvrtak u razgovoru za njemački dnevni list Bild napetosti s Njemačkom, važnim partnerom Sjedinjenih Država, izazvane optužbama za špijunažu, ali je obećao da će dva saveznika održati "čvrstu vezu".

Pod pritiskom zastupnika u Bundestagu, njemačka vlada trenutačno razmatra mogućnost da u Moskvi sasluša bivšeg američkog obavještajnog savjetnika Edwarda Snowdena koji je otkrio američki program špijuniranja Njemačke.

Snowden je tisku predao dokumente koji ukazuju na mogućnost da su Sjedinjene Države prisluškivale mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

- Bez imalo sumnje, ta je situacija izazvala napetosti s Njemačkom i Nijemcima, naglasio je šef američke diplomacije u razgovoru za list o aferi prisluškivanja. "Ali naše veze su jake i takvima će i ostati. U teškim trenucima, prijatelji rade u međusobnom povjerenju i iskrenosti i Njemačka je jedan od najvećih prijatelja SAD-a i jedan od naših najvažnijih saveznika", rekao je Kerry, prenosi Bild.

Ocijenivši kancelarku Mekrel "izvrsnim partnerom" istaknuo je da su pitanja Sirije, Irana, sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Washingtona prevažni te da će se na njima i dalje zajedno raditi.

- Zajedno ćemo nadići tu situaciju, rekao je i zaključio da "voli Njemačku".

John Kerry, koji je posjetio Njemačku u veljači, rekao je da se veseli ponovnom odlasku u Berlin ne preciziravši datum mogućeg posjeta.

Na pitanje o načinima poboljšanja odnosa s Berlinom, Kerry je odvratio da razgovaraju s njemačkim partnerom o mogućnosti bolje koordinacije napora u pogledu obavještajnih podataka i razmatranju njemačkih sumnji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je rekao u srijedu da su vrijednosti prekoatlantskih odnosa "neizmjerne" u pogledu sigurnosti i vanjske politike.

Berlin želi s Washingtonom sklopiti dogovor o zabrani uzajamne špijunaže. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter