Kerry priznaje da je SAD otišao predaleko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD je ponekad išao "predaleko" u špijunaži, rekao je američki državni tajnik John Kerry usred polemike s Europom o masovnom skupljanju podataka Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Nakon deset dana skandala, otkrića i demantija između SAD-a i njegovih europskih saveznika, to je prvi put da neki američki vladin dužnosnik priznaje eksplicitno kontroverznu praksu NSA-ova presretanja komunikacija i podataka u Europi.

"U nekim slučajevima, priznajem vam, kao što je to učinio predsjednik Obama, neke od tih akcija otišle su predaleko i osigurat ćemo se da se to više ne dogodi u budućnosti", izjavio je Kerry na konferenciji u Londonu na kojoj je sudjelovao iz Washingtona u četvrtak navečer video linkom. 

U prenošenom govoru, u prisustvu britanskog kolege Williama Haguea, šef američke diplomacije dugo je opravdavao praksu obavještavanja i skupljanja informacija nužnošću borbe protiv terorizma i prevencijom eventualnih napada.

Spominjući napade od 11. rujna 2001., napade u Madridu u ožujku 2004. i one u Londonu u srpnju 2005., Kerry je ustvrdio da su američke vlasti otada osujetile brojne planove za napad zahvaljujući presretanjem komunikacija i skupljanjem informacija. 

"Doista smo spriječili padove aviona, eksplozije zgrada, ubojstva osoba, jer smo bili u tijeku s tim planovima", argumentirao je Kerry. "I uvjeravam vas da u tom procesu nevine osobe nisu bile prevarene", dodao je vođa američke diplomacije.

"Mi se trudimo skupiti informacije. Da, u nekim slučajevima, otišlo se predaleko na nedopustiv način", priznao je državni tajnik. U četvrtak navečer je rekao da je Obama "odlučan u pokušaju pojašnjenja te preispitivanja te prakse kako se nitko ne bi osjetio prevarenim". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter