Kerry pozdravlja puštanje OESS-ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry pozdravio je u subotu puštanje na slobodu promatrača OESS-a koje su držali proruski separatisti, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao SAD da utječe na vladu u Kijevu da zaustavi akciju na jugu Ukrajine.

Kerry je rekao da je telefonski razgovarao s Lavrovom i da će obojica sa švicarskim predsjednikom razmotriti načine kako da OESS odigra važniju ulogu u smirivanju napetosti.

- Obojica ćemo razmisliti o novim idejama kako to učiniti, bez bilo kakvih obećanja što bi iz tih mogućnosti moglo proizaći. Na kraju smo ponovili svoju potporu OESS-u, rekao je Lavrov novinarima ne navodeći pojedinosti.

Lavrov je Kerryu poručio da bi SAD trebao iskoristiti utjecaj da bi ukrajinska vlada odmah prekinula akciju protiv proruskih pobunjenika, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Šef ruske diplomacije također je rekao da bi trebalo osnažiti posredničku misiju OESS-a i osigurati da Kijev ispuni obveze iz ženevskog sporazuma o smirivanju krize.

- Šanse za to još uvijek postoje, piše u priopćenju, sve dok sve ukrajinske regije sudjeluju u nacionalnom dijalogu o ustavnim reformama i obuzdaju "teroristi" iz Desnog sektora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter