Kerry: Nove sankcije ugrožavaju pregovore s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry u srijedu je rekao američkim zastupnicima da bi bilo kakve nove sankcije donesene protiv Irana ugrozile pregovore s Teheranom o njegovom nuklearnom programu, prenosi BBC.

Članovima Senatskog odbora za bankarstvo poručio je da bi SAD u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija mogao izgubiti partnere za pregovore, a parlamentarci su podijeljeni u pogledu ovog pitanja. Kerry je za BBC rekao da su Iran i svjetske sile tijekom vikenda stigli vrlo blizu postizanju dogovora.

Prije sastanka sa senatorima iza zatvorenih vrata, najviši američki diplomat novinarima je rekao da od svih traži da o ovome pitanju razmisle hladne glave i temeljito razmotre što se može postići te procijene kakvi su realni izgledi za to. Kerry je ranije istaknuo da smatra da nema tako velikih nesuglasica između članica grupe P5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina, plus Njemačka) i Irana koje bi spriječile postizanja dogovora.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu trebali bi se nastaviti 20. studenoga u Ženevi. Neki republikanci i demokrati smatraju da bi novi niz sankcija usmjeren na naftnu i bankarsku industriju Irana mogao poslužiti kao neka vrsta uloga za pregovore.

Obamina administracija Irancima je ponudila odmrzavanje dijela sredstava zamrznutih u sklopu sankcija, ako zemlja pristane na dogovor, istodobno inzistirajući na tome da bi oštrije restrikcije trebale ostati na snazi sve dok Iranci definitivno ne dokažu da ne pokušavaju proizvesti nuklearno oružje.

Iranci uporno tvrde da je riječ o nuklearnoj energiji namijenjenoj isključivo civilnim potrebama.

Neki američki zastupnici smatraju da Bijela kuća djeluje prebrzo, a jedan dio ih je mišljenja da bi SAD trebao oštrije djelovati prema Iranu. "Iranski režim nije prekinuo sa svojim nuklearnim programom", rekao je republikanac Ed Royce. "I zašto bismo onda mi pauzirali sa sankcijama dok administracija požuruje Kongres na takav potez?"

Analitičari vjeruju da će Kerry zajedno s potpredsjednikom Joeom Bidenom nastojati kod zastupnika lobirati da ne predlažu nove sankcije, prenosi BBC. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter