Kerry i Lavrov o Siriji, Libiji i Iranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je ocijenio da je Sirija počela u rekordnom roku uništavati kemijsko oružje te da se radi o pozitivnom početku.

- Proces je počeo u rekordnom roku i zahvalni smo Rusiji na suradnji, ali i Siriji na pristanku, rekao je Kerry na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

- Smatram da je iznimno važno da je jučer, u nedjelju, tjedan dana nakon usvajanja rezolucije UN-a, uništavano kemijsko oružje. Smatramo da za to treba dati kredit Damasku, iskreno. Radi se o pozitivnom početku, rekao je Kerry na indonezijskom otoku Baliju.

Kerry i Lavrov sastali su se na marginama azijsko-pacifičkog summita u Indoneziji.

Stručnjaci za kemijsko oružje počeli su u nedjelju uništavati sirijski arsenal, u skladu s rezolucijom UN-a, prvom izglasanom rezolucijom o sirijskom sukobu, zahvaljujući rusko-američkom dogovoru koji predviđa uništenje kemijskog oružja do polovice 2014.

Kerry je kazao da su se on i Lavrov složili da rješenje u Siriji ne treba biti vojno.

- Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći da Damask nastavi suradnju, bez ikakvih promjena, rekao je Lavrov.

Rusija i SAD dogovorili su se da će učiniti pritisak u UN-u da bi se datum mirovne konferencije o Siriji dogovorio za drugi tjedan u studenom, rekao je Kerry.

Što se tiče Libije, gdje su američke specijalne snage izvršile napad usmjeren na islamističke vođe te uhitile jednog od čelnika al-Kaide, Kerry je akciju nazvao "primjerenom i legalnom" dok Tripoli hvatanje Abua Anasa al-Libija smatra otmicom.

Specijalne američke snage izvršile su dva napada, jedan u Somaliji, drugi u Libiji, usmjerene na dvojicu islamističkih vođa osumnjičenih za terorizam.

Glasnogovornik Pentagona George Little potvrdio je u subotu navečer u Washingtonu da su specijalne američke snage zarobile u Libiji Abua Anasa al-Libija, jednog od navodnih čelnika al-Kaide, kojega SAD traži zbog uloge u napadima iz 1998. na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji.

Glede Irana, Kerry je pozvao tu zemlju da predstavi nove prijedloge u pregovorima o svom kontroverznom nuklearnom programu.

- Ono što nam treba je serija prijedloga od stranke Irana koji bi pokazali svijetu da je njegov program mirnodopski, rekao je Kerry. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter