Kerigma - u barakama sa siromasima

Naslovnica knjige Kika Arguella
Naslovnica knjige Kika Arguella

"Kerigma - u barakama sa siromasima" naziv je važne, zanimljive, knjige Kika Arguella, španjolskog slikara i utemeljitelja Neokatekumenskog puta, a to njegovo ukoričeno svjedočenje vjere i iskustvo nove evangelizacije bit će predstavljeno sutra, s početkom u 20 sati, u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

U svojoj mladosti, već kao afirmirani slikar, Kiko Arguello unatoč uspjehu svojih djela, nije nalazio razloga za život te je razmišljao o samoubojstvu. Tijekom te duboke egzistencijalne krize u dobi od 25 godina, ozbiljno se pitao postoji li Bog i ništa mu nije ispunjavalo srce.

- Već sam imao novac, već sam bio poznat, i nisam bio sretan; unutar sebe bio sam kao mrtvac.

Ostavio je sve i otišao živjeti među najsiromašnije, u barake Palomeras Altasa u predgrađu Madrida;među Cigane, beskućnike i prostitutke, uvjeren da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih.

Gotovo paradoksalno, njegov susret s patnjom, sa stvarnim trpljenjem ljudi, onima koji podnose nasilje u obitelji, sa silovanima nije bacilo Kika u sumnju, nego ga je dovelo do Isusa Krista.

Uz osobnu životnu ispovijest, knjiga sadrži i kerigmu, Kikov navještaj vjere, naslovljenu "Tri anđela", i koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schoenborn, "snažan poziv na osobno obraćenje".

Djelo će predstaviti dr. sc. don Edvard Punda te bračni par prof. dr. sc. Stipan Trogrlić i mag. med. biochem. Mileva Trogrlić, a promociju organiziraju Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater i Neokatekumenski put.

Budući da se u Neokatekumenskim zajednicama rađa mnogo poziva za svećenički (i redovnički život), papa Ivan Pavao II podržao je otvaranje biskupijskog bogoslovnog misijskog sjemeništa za formaciju kandidata za prezbiterat, čiji su pozivi niknuli u zajednicama.

Prvo takvo sjemenište nastalo je u Rimu, a sam papa predložio je naziv sjemeništa "Redemptoris Mater", što na latinskom znači Majka Otkupiteljeva, a jedino u Hrvatskoj, koje djeluje u Puli je biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater na vrhu Radićeve ulice. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter