"Kerigma" Kika Arguella okupila brojne Puljane

Don Edvard Punda te bračni par Stipan i Mileva Trogrlić u Puli predstavili 'Kerigmu' Kika Arguella (Z. A.)
Don Edvard Punda te bračni par Stipan i Mileva Trogrlić u Puli predstavili 'Kerigmu' Kika Arguella (Z. A.)

Svježe objavljen hrvatski prijevod knjige "Kerigma - u barakama sa siromasima", tog kratkog, jezgrovitog, jednostavno napisanog, ali slojevitog i vrijednog djela Kika Arguella, utemeljitelja Neokatekumenskog puta, a prije obraćenja priznatog španjolskog slikara, večeras su u punom Crvenom salonu pulskog Doma hrvatskih branitelja predstavili dr. sc. don Edvard Punda te bračni par Stipan i Mileva Trogrlić.

Milevino dirljvo, ali istovremeno snažno ispričano osobno životno iskustvo, iskušenja ali i svjedočenje vjere, od suočavanja s vlastitim moraliziranjem, grešnošću, ohološću, sebičnošću, perfekcionizmom, bitkom u braku, teškim zdravstvenim problemima najmilijih, s gubitkom roditelja, sve do radosnih trenutaka i velikih darova vjere, ispunila je sve u dvorani vjerom i nadom.

Njen muž Stipan kazao je da je Neokatekumenski put u Porečko-pulskoj biskupiji nazočan u 12 župa i 31 zajednici s 480 braće i sestara, a da pulsko biskupijsko misijsko sjemenište Redemtporis Mater trenutno pohađa 33 bogoslova.

Govoreći o knjizi, don Punda rekao je da mladi Kiko kao afirmirani slikar nije nalazio razloga za život te je razmišljao o samoubojstvu, unatoč uspjehu svojih djela, priznanjima i zarađenim novcima. Tijekom te duboke egzistencijalne krize u dobi od 25 godina, ozbiljno se pitao postoji li Bog i ništa mu nije ispunjavalo srce.
 
- Već sam imao novac, već sam bio poznat, i nisam bio sretan; unutar sebe bio sam kao mrtvac, citirao je Punda dio Kikova ukoričenog svjedočenja vjere i iskustvo nove evangelizacije. Ostavio je sve i otišao živjeti među najsiromašnije, u barake Palomeras Altasa u predgrađu Madrida; među Cigane, beskućnike, prostitutke, silovane, među one koji svakodnevno trpe naslije pijanih muževa. Kikov neposredan i kontinuiran susret s nevinim ljudima koji su trpjeli velike patnje, nije ga bacio u očaj i ateizam nego ga je doveo do Isusa Krista. "Susreo sam se s otajstvom Krista raspetoga. Shvatio sam da postoji neka Kristova prisutnost u onima koji trpe, prije svega u trpljenju nevinih', piše Kiko.
 
Promociju ove knjige organizirali su Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater i Neokatekumenski put. Knjiga uz osobnu životnu Kikovu ispovijest sadrži i kerigmu, autorov navještaj vjere, naslovljenu "Tri anđela", i koja je, kako u komentaru ističe kardinal Schoenborn, "snažan poziv na osobno obraćenje".
 
Budući da se u Neokatekumenskim zajednicama rađa mnogo poziva za svećenički (i redovnički život), papa Ivan Pavao II. podržao je otvaranje biskupijskog bogoslovnog misijskog sjemeništa za formaciju kandidata za prezbiterat, čiji su pozivi niknuli u zajednicama. Prvo takvo sjemenište nastalo je u Rimu, a sam papa predložio je naziv sjemeništa "Redemptoris Mater", što na latinskom znači Majka Otkupiteljeva, a jedino u Hrvatskoj, koje djeluje od konca 1991., u Puli je biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater na vrhu Radićeve ulice. (Z. ANGELESKI)

Podijeli: Facebook Twiter