Keramika iz Castropole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio rezultata Arheološkog muzeja Istra postignutih tijekom arheološkog istraživanja na adresi pulske Ulice Castropola 40, koja su se provela u razdoblju od 23. srpnja 2004. do 10. ožujka 2005. godine, predstavljena su u galeriji Amfiteatar.

O izložbi, koju u glavnini cine anticki keramicki predmeti, govorio je Romuald Zlatunic, strucni voditelj zaštitnih arheoloških istraživanja. Uz njega, clanovi tima bili su: Lara Orlic, Ivo Juricic i Katarina Zenzerovic.

- Rijec je o malom, ali jako bogatom lokalitetu s kojeg ovdje predstavljamo manji segment pronadenih predmeta, a pretežito je tu kuhinjsko posude, rekao je Zlatunic dodavši da je izradeno od italske sigilate i keramike tankih stijenki.

U galerijskom prostoru posjetitelji imaju prilike vidjeti i fragmente gradevinskog materijala, poput kockica mozaika, no i one staklenog posuda i tegula. Takoder, izložene su i koštane igle i koštane ukrasne igle (ukosnice).

Voditelj se osvrnuo i na arhitektonske nalaze ognjišta, na zidani objekt te je naglasio da se nakon arheološkog istraživanja lokacija kvalitetno zaštitila u sklopu novog objekta na spomenutoj adresi. Posebno je izdvojio investitore, Peru Tadica i obitelj Josipa Juricica, koji su financijski podržali rad na terenu, dok se zahvalio svojim suradnicima te Igoru Zirojevicu na fotografijama i dizajnu (Stožer).

Na vrijednost i važnost novog postava Arheološkog muzeja Istra upozorio je i ravnatelj Darko Komšo, a izložbu je otvorio Erik Lukšic, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pula. Autori izložbe, koju prati i katalog u izdanju AMI-ja, su: Romuald Zlatunic, Tatjana Bradara, Astrid Mirjana Majkic i Andrea Sardoz.


Podijeli: Facebook Twiter