Keramicarska kolonija u selu Vitasi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 9. do 16. kolovoza na Tinjanštini ce po prvi put biti održana medunarodna keramicarska kolonija Tiola, nazvana po istoimenom brdašcu nedaleko od Tinjana, na kojem je pronadena prapovijesna keramika. Program i ciljeve ove kolonije na konferenciji za novinare izložili su koordinatorica Tina Šuran, strucni voditelj Boris Roce i Mladen Rajko, nacelnik Opcine Tinjan, koja je uz Istarsku županiju pokrovitelj ove manifestacije.

Keramicarska kolonija Tiola namijenjena je vec afirmiranim umjetnicima, a sudjelovat ce Emil Bencic iz Poreca, Grozdana Korpar iz Samobora, Smiljana Brezovec Meštric iz Varaždina, Boris Roce iz Rijeke te dvije umjetnice s državljanstvom Velike Britanije: Solidea Guerra i Blerina Pagria.

Ovogodišnji ce polaznici, rekao je Roce, raditi u tehnici "americkog rakua", koja je atraktivna i za gledanje, a svaki je rad unikatan i neponovljiv. Sedmodnevno ce druženje biti korisno za razmjenu umjetnickog iskustava, ali i za upoznavanje s baštinom opcine Tinjan i središnje Istre, koja može pružiti i nadahnuce za interpretaciju u keramicarskim umjetnickim tehnikama, kazali su Roce i Šuran. O radu umjetnika u koloniji Tiola snimat ce se i dokumentarni film, a svake druge godine tiskat ce se katalog.

 


Podijeli: Facebook Twiter