Kenneth Merten novi američki veleposlanik u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karijerni diplomat Kenneth Merten novi je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj koji će dužnost preuzeti tijekom jeseni, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Zagrebu. Senat je imenovanje veleposlanika Kennetha Mertena potvrdio 30. ožujka 2012. godine, a američka državna tajnica Hillary Clinton mu je vjerodajnice predala u srijedu, čemu je nazočio i hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro.

Merten se diplomatskom zboru pridružio 1987. godine i do sada je obnašao dužnosti u američkom veleposlanstvu u Parizu, Bonnu, Američkoj misiji pri EU u Bruxellesu, a posljednja dva veleposlanička mandata odradio je na Haitiju.

Primajući vjerodajnice, u svom je govoru je izrazio uvijerenje da ga je diplomatska karijera dobro pripremila za veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj, s obzirom na njegov "desetogodišnji rad u zemljama zapadne i središnje Europe i u institucijama EU-a". "Trebamo čestitati hrvatskim vladama za donošenje nekih teških, ali u konačnici dobrih odluka u proteklih 15 godina. Rezultat toga je Hrvatska u srcu Europe, Hrvatska koja je jedna od ključnih članova transatlantske zajednice", rekao je Merten.

Prema njegovim riječima, SAD ima zreo i iznijansiran odnos s Hrvatskom koji će se priključenjem RH Europskoj uniji još više produbiti. "Veze između dvije zemlje su jake jer dijelimo iste vrijednosti", zaključio je Merten i poručio da će jedan od prioriteta u daljnjem snaženju odnosa biti povećanje obujma trgovine i investicija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter