Kenijski parlament izglasao povlačenje iz ICC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kenijski parlament izglasao je u četvrtak povlačenje iz Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda (ICC), a taj je sud međutim najavio da će nastaviti postupak suđenja kenijskom predsjedniku i njegovu zamjeniku.

Uhuru Kenyatta i William Ruto optuženi su za orkestriranje nasilja nakon izbora 2007., kada je 1.200 ljudi ubijeno u međuetničkim sukobima u toj gospodarski najjačoj državi istočne Afrike.

Suđenje Kenyatti prvo je suđenje nekom aktualnom predsjedniku pred ICC-om i trebalo bi biti ispit za tu ustanovu s mandatom suđenja za najteža kaznena djela koja su važna za međunarodnu zajednicu. U Keniji je podrška suđenju pala nakon mirnih izbora u ožujku na kojima je pobijedio Kenyatta.

Parlament u kojem najviše mjesta imaju zastupnici Kenyattine koalicije, izglasao je povlačenje Kenije iz sporazuma.

Tužiteljstvo ICC-a je kazalo da ako Kenija izglasa povlačenje iz ICC-a to neće imati posljedica za aktualno suđenje jer postupak povlačenja traje najmanje godinu dana. Glavni tužitelj Fatou Bensouda upozorio je i da su obitelji i rodbina svjedoka stalno na udaru prijetnji ili im se nudi mito kako bi otkrili lokacije na kojima se čuvaju svjedoci protiv Kenyatte i Rutoa, optuženih za poticanje nasilja nakon izbora 2007. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter