Kenija širi potragu, tjeralica za Britankom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kenijska je policija u četvrtak ušla u trag četvorici militanata oko obalnog grada Mombase, šireći istragu o napadu na trgovački centar u Nairobiju u kojem su ovoga vikenda ubijene najmanje 72 osobe.

Interpol je, na zahtjev Kenije, izdao tjeralicu za Britanskom Samanthom Lewthwaite, javljaju britanski mediji. Lewthwaite (29) je udovica jednog od četvorice bombaša samoubojica koji su izveli napad u Londonu 7. srpnja 2005. Vjeruje se da je on povezana sa somalskim islamistima iz al-Šababa.

Stručnjaci američkih, britanskih i izraelskih službi priključili su se u Nairobiju kenijskim kolegama u pregledavanju trgovačkog centra Westgate gdje su militanti islamističke skupine al-Šabab povezane s al Kaidom izveli u subotu dobro isplanirani napad.

"Imamo četiri sumnjivca u području Mombase koje nadziremo. Vratili su se u zemlju nakon uvježbavanja u Somaliji", rekao je zapovjednik policije u tome lučkom gradu i popularnom turističkom odredištu. Napad je ukazao na mogućnost djelovanja al-Šababa izvan granica Somalije gdje kenijski vojnici, u sklopu višenacionalnih afričkih snaga, tjeraju pobunjenike iz glavnih gradova, iako al-Šabab kontrolira ruralna područja. (Hina, GI, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter