Kenija: Sedam mrtvih u napadu na džamiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružane osobe ubile su sedam ljudi u džamiji blizu mjesta Liboi, na istoku Kenije 15 kilometara od granice sa Somalijom, rekao je jedan mjesni dužnosnik. Pet muškaraca i dvije žene su ubijeni u napadu u kojem su ranjene i dvije osobe, rekao je upravitelj policije okruga Garissa i dodao da je bilo desetak napadača.

Prema policijskom izvoru u Garissi, teško naoružani muškarci su napali džamiju i pucali na vjernike. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad. U području Garisse, gdje se nalazi Liboi, na istoku Kenije traju napetosti nakon intervencije kenijske vojske u Somaliji u listopadu 2011. radi istjerivanja islamističkih pobunjenika iz pokreta Šabab. Do sada nisu zabilježeni napadi u džamijama.

Nakon ulaska kenijske vojske u Somaliju, u Keniji su izvedeni brojni napadi u području Garisse, u Mombasi, na kenijskoj obali, te u glavnom gradu Nairobiju. Vlasti Kenije gotovo redovno pripisuju te napade islamističkim somalskim pobunjenicima Šababa, koji su nekoliko puta prijetili odmazdama, ali nisu nikada preuzeli odgovornost za napade. Promatrači ne isključuju povezanost napada s napetostima prije općih izbora u Keniji 4. ožujka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter