Kenija: Na dan izbora 17 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaest ljudi ubijeno je u dvama napadima na policiju u obalnom dijelu Kenije u ponedjeljak, na dan kada se u toj zemlji održavaju predsjednički, parlamentarni i regionalni izbori, objavila je policija.

Radilo se o dvama napadima bandi naoružanih mačetama na policiju u predgrađu Mombase, drugog po veličini grada u zemlji. Ubijeno je devet policajaca, šest napadača i dvoje civila.

Dužnosnici smatraju da iza barem jednog stoje pripadnici separatističkog pokreta Republikanskog vijeća Mombase, koji traže neovisnost istočne Kenije. Oni su zaprijetili da će poremetiti glasanje ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Kenija, najbogatija i do prošlih izbora 2007. najstabilnija zemlja nemirne istočne Afrike u ponedjeljak bira predsjednika države, oba doma parlamenta, pokrajinska vijeća i guvernere. Kenijski dužnosnici i kandidati zadnjih su dana ustrajno pozivali na izbjegavanje nasilja kakvo je obilježilo prijeporne izbore 2007. i s 1200 mrtvih uništilo ugled Kenije kao jedne od najstabilnijih afričkih demokracija.

Među osmero predsjedničkih kandidata izjednačeni su po anketama 68-godišnji Raila Odinga i njegov glavni protivnik 51-godišnji Uhuru Kenyatta koji u travnju pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) mora odgovarati na optužbe da je poticao nasilje nakon prošlih izbora.

Osim predsjednika birat će zastupnike u donji dom parlamenta s 350 mjesta te u senat koji ima 68 zastupnika. Birat će i posebnu žensku skupinu parlamentarnih zastupnica. Usporedno se održavaju i pokrajinski izbori. Pravo glasa ima 14,3 milijuna Kenijaca. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter