Kenija: Eksplozija u trgovackom centru, 30 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 30 osoba ranjeno u eksploziji koja je u ponedjeljak ujutro odjeknula u trgovackom centru u samome središtu Nairobija, govore najnoviji podaci, a kenijski premijer Raila Odinga to je okarakterizirao teroristickim cinom.

"To su potezi pocinjeni iz mržnje. Mi smo svjesni prijetnje, no nece nas zastrašiti", rekao je Odinga koji je obišao mjesto nesrece. Pozvao je da se poveca broj snaga sigurnosti na ulicama u državi.

"Rijec je o terorizmu, mi smo pokušali potjerati njih, a sad nam oni pokušavaju vratiti", rekao je Odinga, aludirajuci na prošlogodišnju odluku kenijske vlade da pošalje svoje postrojbe u Somaliju, kako bi ondje pomogla u rastjerivanju pripadnika islamisticke organizacije Al-Šabab koja pod kontrolom drži veci dio južnog i središnjeg dijela te zemlje. Prve napade Al-Šabab je pocinio u listopadu prošle godine.

U eksploziji su znatno oštecene i okolne zgrade. Šef kenijske policije ranije je rekao da nije rijec o napadu granatom ni o bombaškom napadu te da je prema preliminarnim podacima došlo do kratkog spoja na elektricnim kablovima, koji je prouzrocio eksploziju, a potom i požar u trgovackom centru.

No predstavnici distributera elektricne energije Kenya Power su, nakon obavljene inspekcije u trgovackom centru, izvijestili da nije moguce da je eksploziju prouzrocio problem na elektricnim instalacijama. Eksplozija je odjeknula u glavnoj ulici koja se nalazi u strogom poslovnom i trgovackom središtu grada, u kojoj se u vrijeme rucka svakodnevno zatekne puno gradana i turista.

Nitko nije preuzeo odgovornost za incident.


Podijeli: Facebook Twiter