Kenija čeka rezultate izbora, Kenyatta u vodstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kenijci ni u srijedu ujutro ne znaju ime svog budućeg predsjednika zbog novog kašnjenja u objavljivanju rezultata predsjedničkih izbora, koji daju priličnu prednost Uhuruu Kenyatti ispred Raile Odinge.

U srijedu ujutro, više od 36 sati nakon službenog zatvaranja birališta, rezultati samo 43 posto od približno 32.000 glasačkih ureda primljeni su u središnjici nezavisnog izbornog povjerenstva, predstavljajući manje od 40 posto od 14,3 milijuna upisanih birača. Odziv birača bio je iznimno visok, a povjerenstvo ga procjenjuje na više od 70 posto.

Nakon nešto manje od 5,2 milijuna izbrojenih listića Uhuru Kenyatta ima veliku prednost pred Railom Odingom, s oko 2,8 milijuna osvojenih glasova nasuprot oko 2,2 milijuna, koliko je pripalo njegovu glavnom protivniku.

Njih su dvojica skupila 95 posto glasova, prepuštajući tek mrvice preostaloj šestorici kandidata.

Sa sadašnjim stanjem objavljenih rezultata i potencijalnih rezervi glasova, u zemlji u kojoj glasovanje jako počiva na regionalnoj i etničkoj lojalnosti, vrlo je teško znati hoće li jedan od dva favorita pobijediti u prvom krugu ili će se morati organizirati drugi krug.

Više od 330.000 glasačkih listića proglašeno je ništavnim, što je gotovo šest posto dosad izbrojenih glasova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter