Kenija: 48 poginulih u napadu na obalni grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 48 osoba ubijeno u nedjelju navečer u terorističkom napadu na obalno mjesto Mpeketoni na istoku Kenije, koji je izvela skupina od pedesetak ljudi, a sumnja se da je riječ o somalijskim "šebabima", objavio je u ponedjeljak Crveni križ.

"Broj mrtvih narastao je na 48", naveo je Crveni križ na Twitteru. Prvi podaci govorili su o 14, a zatim o 34 žrtve. Policija strahuje da bi se broj žrtava mogao povećati jer se još pretražuje mjesto napada, za koji još nitko nije preuzeo odgovornost.

To je najsmrtonosnija i najspektakularnija operacija od napada na trgovački centar Westgate u Nairobiju u rujnu 2013., sa 67 mrtvih, a za što su odgovornost preuzeli šebabi.

Pedesetak ljudi napalo je u nedjelju navečer Mpeketoni, stotinjak kilometara od granice sa Somalijom i tridesetak kilometara od turističkog i povijesnoga gradu Lamu, koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Napadači su bili teško naoružani, nosili su zastave šebaba, govorili somalski i izvikivali Alahu Akbar (Bog je velik), rekli su očevici.

Nekoliko zgrada, među kojima su hoteli, restorani, banke i zgrade države uprave, uništene su u požaru. Kenija je poprište niza napada otkako je njezina vojska ušla u Somaliju u listopadu 2011. kako bi se borila protiv šebaba, koji su nekoliko puta ranije upadali na kenijsko tlo. Napadi su jako učestali od ožujka. S ovim najnovijim na Mpeketoni od početka godine ubijeno je najmanje 76 osoba u napadima koji se pripisuju šebabima ili njihovim simpatizerima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter