Kendall-Jackson Chardonnay

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Chardonnay vinter's Reserve
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Kendall-Jackson
Lokacija: Santa Rosa, Kalifornija
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzijusa
Gastro-preporuka: rošpo u pecnici
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 15 americkih dolara (u podrumu)

Vinariju Kendall-Jackson osnovao je 1982. Jess Jackson, vrlo uspješan pravnik u San Franciscu, koji se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeca odlucio na kupnju vocnjaka u ruralnom mjestu Lakeport. Nakon nekoliko godina odlucio se na vadenje vocki te sadnju vinograda pa je tako vinarija došla do današnjih 15.000 hektara svojih vinograda. Ovo je jedna od najvecih vinarija u Kaliforniji i ima izuzetno široku paletu vina za svaciji džep, a moram pohvaliti i njihov sauvignon bijeli, zinfandel te shiraz. Vinarija je na hrvatskom tržištu prisutna od lani pod patronatom uvoznicke kuce Jabuke i Ruže iz Zagreba.

Glavni enolog kuce je poznati i priznati Randy Ullom, jedan od najboljih kalifornijskih winemastera novije generacije. Ovaj chardonnay je jedno od najprodavanijih bijelih vina u Americi te ga izvoze u mnogo zemalja, a puno kolega koji su radili na americkim putnickim brodovima spominjali su vina te vinarije. Grožde za ovaj chardonnay raste uzduž obalnog dijela u podrucjima Monterey County, Santa Barbara County te Mendocino County.

Treba naglasiti da se ukusi prosjecnog americkog i europskog konzumenta dosta razlikuju kad se radi o vinu. Americko tržište još uvijek dosta cijeni bijela vina s izraženim notama barriquea, dok Europljani ipak više vole osjetiti sortnost, a prenaglašeni barrique je glavni protivnik sortnosti.

Vino ima lijepu zlatnožutu boju, kristalno je bistro te djelomicno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, ima finu kakvocu te na prvu dolazi vanilija koja se dobiva jednogodišnjim odležavanjem u francuskim barrique bacvicama pa vino odležava na vlastitim kvascima.

Nakon vanilije nailaze dim i cedrovina, a u drugom naletu ide egzoticno voce kao što su ananas, mango, papaja pa nakon svega i zelena jabuka te cak u jednom dijelu i pecena dunja ili kunja po istrijanski.

Vino je polusuho te toplo i mekano, a s druge strane svježe i mineralno. Ima puno tijelo, mislim da je djelomicno uravnoteženo zbog ovog neprovrelog šecera koji mi malo smeta te cak zbog malo agresivne vanilije. No, ovaj stil je tipicni americki i tamošnje tržište ga jako cijeni. Intenzivnost okusa je izražena, vino je u ustima trajno te mogu reci da je djelomicno harmonicno i da je spremno za konzumiranje.


Podijeli: Facebook Twiter