Kemoterapija mijenja aktivnosti mozga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki znanstvenici utvrdili su da se metabolizam u mozgu mijenja nakon kemoterapije, te da su promjene najznačajnije u dijelovima koji su odgovorni za govor i mišljenje, prenosi u petak američki javni radio NPR.

Tim otkrićem proširen je popis nuspojava kemoterapije koje standardno uključuju osjećaj slabosti, gubitak kose i mučninu. Istraživanje je potaknuto problemima koje su pacijenti na kemoterapiji opisivali kao teškoće u izražavanju misli, odnosno osjećaj da znaju što žele reći, ali da postoji prekid veze između mozga i jezika ili osjećaj da s naporom misle kroz maglu. Neki pacijenti taj su osjećaj mentalne magle već nazivaju kemo-mozak.

Onkolog Jame Abraham sa sveučilišta West Virginia, koji je vodio istraživanje, kaže da četvrtina pacijenata s rakom dojke na kemoterapiji ima problema s brojevima, kratkoročnim pamćenjem i koncentracijom.

Korištenjem PET scanova, koji mjere protok krvi kroz mozak i aktivnost pojedinih dijelova mozga, Abraham je snimio mozak 128 pacijentica prije kemoterapije i šest mjeseci nakon završetka terapije te je utvrdio da se nakon kemoterapije značajno smanjuje aktivnost mozga u područjima odgovornima za pamćenje, pažnju, planiranje i određivanje prioriteta.

Kemoterapija može oštetiti koštanu srž, stanice kose ili sluznicu ali može izazvati i oštećenja u moždanim stanicama, kaže Abraham.

Znanstvenci kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo izazivaju li sve vrste kemoterapije iste učinke na mozgu te pojavljuju li se takve nuspojave i kod oboljelih od drugih vrsta raka.

Abraham je utvrdio i da su promjene na mozgu nakon kemoterapije gotovo uvijek reverzibilne te da se mozak potpuno oporavi unutar jedne do dvije godine nakon završetka kemoterapije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter