Kemikalije su mogle eksplodirati zbog starosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo pocetkom tjedna na dojavu našeg citatelja obavijestili Županijski centar 112 o napuštenom i nezašticenom skladištu laboratorijskih kemikalija u nekadašnjoj tvornici Pazinka, tijekom dva dana pokušali smo doznati kakva ce biti sudbina kemikalija te hoce li tko odgovarati zbog nesavjesnog odlaganja potencijalno opasnih supstanci.

"Policija utvrduje vlasništvo i ostale okolnosti, nakon cega ce izvijestiti nadležno državno odvjetništvo", stoji u priopcenju Policijske uprave istarske. "Zbog sumnje da se radi o otrovnim i zapaljivim tekucinama izvještena inspekcija zaštite okoliša, koja je i poduzela mjere iz svoje nadležnosti".

"Boce s kemikalijama uklonjene su iz devastiranog skladišta u ovlaštenu tvrtku Ecooperativa te ce se rješenje o cijelom problemu donijeti nakon utvrdivanja vlasnickih udjela u skladišnom prostoru", stoji u kratkom odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojem dodaju da je "inspekcijski nadzor navedenog slucaja u tijeku".

- Problem "zaboravljenih kemikalija" u napuštenim tvornicama prisutan je u cijeloj Hrvatskoj te HZT planira putem nadležnih ministarstava, a uz financijsku pomoc europskih fondova, pokrenuti akciju prikupljanja takvog otpada, kazao nam je poznati hrvatski toksikolog Franjo Plavšic iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. "Kao što smo to prije nekoliko godina radili s prikupljanjem starih lijekova, a uz pomoc Svjetske banke", dodaje Plavšic. Pitali smo ga da nam pojasni koja su štetna svojstva boca pronadenih u napuštenom pazinskom skladištu.

- Cikloheksanon je zapaljiv i štetan ako se udiše, dimetilformamid može štetno djelovati na plod (u trudnoci op. n.), štetan je ako se udiše, u dodiru s kožom te nadražuje oci. Za diklormetan postoje ogranicena saznanja o kancerogenim ucincima, kao i za tetrakloretilen koji je otrovan za organizme koji žive u vodi i može dugotrajno štetno djelovati u vodi (kompleks Pazinka nalazi se u neposrednoj blizini Pazinske jame! op. a.). Oksalna kiselina je štetna u dodiru s kožom i ako se proguta. Dietil-eter je vrlo lako zapaljiv, a od njega mogu nastati eksplozivni peroksidi. Štetan je ako se udiše i proguta, ucestalo izlaganje može prouzrociti sušenje i pucanje kože, pare mogu izazvati pospanost ili vrtoglavicu. Napominjem da zbog starosti kemikalija vjerojatno ima puno peroksida i može sve skupa eksplodirati, zakljucuje Plavšic koji dodaje da u ovakvim situacijama rizici za gradane i okolinu uvijek ovise o kolicinama kemikalija te izloženosti njima.

- S obzirom na male kolicine, ne vjerujem da su gradani izloženi riziku. Eter bi, istina, mogao pri lošem manipuliranju, primjerice, prelijevanju u drugu posudu dovesti do eksplozije para i požara u objektu, ustvrdio je prof. dr. sc. Plavšic iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter