Kemijski napad u Siriji: Navodno više od 650 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska oporba i skupine za ljudska prava iznose u srijedu različite podatke o broju mrtvih u kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska na predgrađe Damaska, a brojke se kreću od stotinu do više 650 mrtvih, dok sirijske vlasti demantiraju uporabu kemijskog oružja, javljaju svjetske novinske agencije.

"Više od 650 osoba ubijeno je u kemijskim napadima u Siriji", navodi Nacionalna oporbena koalicija na svom profilu na Twitteru. Sirijske vlasti demantiraju te navode i nazivaju ih "neutemeljenima".

Sirijski oporbeni aktivisti optužili su režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da je u srijedu bojnim otrovima napao područja pod kontrolom pobunjenika u blizini Damaska. Po riječima aktivista, projektili s kemijskim agensima pogodili su u srijedu rano ujutro mjesta Ain Tarma, Zamalka i Jobar u Guti, području u blizini glavnog grada.

Sirijske vlasti demantirale su upotrebu kemijskog oružja u napadima na predgrađe Damaska. "Informacije o korištenju kemijskog oružja u Guti (predgrađu Damaska) potpuno su lažne", prenijela je tiskovna agencija Sana optuživši satelitske tv mreže, posebice Al-Jazeeru za podupiranje terorizma i objavljivanje neutemeljenih informacija.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je priopćio da je najmanje stotinu ljudi ubijeno u žestokom bombardiranju područja Damaska. Međutim, skupina u priopćenju ne spominje moguću upotrebu otrovnog plina u napadima, ali je ranije pozvala međunarodno povjerenstvo koje treba utvrditi korištenje kemijskog oružja da dođe u ovu zonu ispitati okolnosti današnjeg napada.

Oporbena promatračka skupina u Damasku je priopćila da su 494 osobe ubijene u napadu plinom i granatiranju pozivajući se na podatke bolnica. Medijski ured u Damasku navodi u priopćenju da je u Hamouriji prebrojano 150 mrtvih tijela, u Kfar Batni 100, 67 u Sakbi, 61 u Doumi, 76 u Mouadamiji i 40 u Irbibu.

Sirijski veleposlanik u Rusiji izjavio je da su neistinite informacije da su valdine snage koristile kemijsko oružje nedaleko od Damaska.

Velika Britanija je priopćila u srijedu da će pokrenuti pitanje o navodnom napadu kemijskim oružjem u Vijeću sigurnosti UN-a i pozvala je Damask da omogući inspektorima UN-a pristup toj lokaciji.

"Duboko sam zabrinut zbog izvješća da su stotine ljudi, među kojima i djeca, ubijeni u zračnim napadima i napadu kemijskim oružjem na područja koje drže pobunjenici nedaleko od Damaska", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Francuski predsjednik Francois Hollande tražit će da UN istraži je li korišten nervni plin u napadima kod Damaska.

Sirijske vlasti već su dvije godine pod optužbama pobunjenika i aktivista za korištenje kemijskog oružja, a u Siriji se od nedjelje nalazi tim UN-ovih stručnjaka koji bi trebao utvrditi činjenično stanje s tim u vezi. No tim inspektora trebao bi obići tri druge lokacije, uključujući grad na sjeveru zemlje Kan al-Asal, gdje je u ožujku ubijeno 26 ljudi.

Sjedinjene Države i europske zemlje navode da vjeruju da je Asadova vlada ranije koristila otrovni plin uključujući plin sarin, što Washington smatra "crvenom crtom" koja opravdava međunarodnu vojnu pomoć pobunjenicima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter