Kemijske tvari iz Sirije neće se prekrcavati u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović najavio je danas da se kemijske tvari iz Sirije neće prekrcavati u Hrvatskoj, nego najvjerojatnije u Italiji.

Premijer je u Rijeci rekao da je Hrvatska prekasno primila zahtjev za prekrcaj i da to neće biti obavljeno na hrvatskom teritoriju. "Neće biti ništa od toga zato što je Italija nakon dugog razgovora, nama se pristupilo relativno kasno, prihvatila da se to obavi negdje u Italiji", izjavio je Milanović dodavši da je Hrvatska bila na to spremna.

"Ja sam namjerno prije tjedan dana otvorio tu temu da se javnost uvjeri o čemu se tu radi, dakle sigurnosno to nije opasno", izjavio je premijer Milanović.

Čeka se plan

Dva broda, danski i norveški, čekaju na Cipru odobrenje da idu preuzeti dio sirijskog kemijskog arsenala koji do konca prosinca mora napustiti zemlju.

Sjedinjene Države su pristale pobrinuti se za uništenje dijela kemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali  zasad nij objavljeno kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Kada se pripreme završe, danski i norveški brod će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gdje će se ukrcati kontejneri s kemikalijama koje, po smjernicama Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) trebaju napustiti sirijski teritorij do 31. prosinca.

"Prijevoz kemikalija u ovakvim razmjerima još nije viđen", rekao je Per Rostad, kapetan norveškog broda, dodajući da su "dobro uvježbani i pripremljeni".

Damask je prijavio ukupno 1.290 tona kemijskog oružja, prekursora ili sastojaka.

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, dodaje Schmidt koji je član tima civilnih stručnjaka na brodovima i na teretnim brodovima kako bi spriječili eventualne incidente.

"U najgorem slučaju, kemijska sredstva bi se mogla izliti na teretni brod", rekao je, ali stručnjaci i vojnici će biti ondje kako bi osigurali dekontaminaciju i evakuaciju stradalih.

Po predviđenom planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije kemikalije, takozvane 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne ali kada se pomiješaju mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a.

"No siguran sam da će oni koji budu ukrcavali kontejnere na teretni brod paziti da ih ne stave jedan uz drugi", rekao je Bjorn Schmidt. On će osobno provjeriti teret prema popisima koje su sastavili UN i OPCW, uz pomoć skenera koji omogućuju da se vidi što je u kontejneru.

Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi). (Hina)

Italija potvrdila da će ustupiti luku za prekrcaj oružja

Italija je pristala ustupiti svoju luku za prekrcaj sirijskog kemijskog oružja, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova, ali nije poznato o kojoj će se luci raditi.

Dužnosnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da će korištenje luke biti maksimalna uloga koju je Italija spremna dati za operaciju te da kemikalije neće dodirnuti talijanski teritorij ni na kojoj točki. On nije rekao koja će se luka koristiti.

Sirijski kemijski arsenal trebali bi u luci Latakia pokupiti danski i norveški brodovi, a potom će oružje biti prekrcano na američki brod te uništeno na moru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter