Kemičar-harmonikaš i mlada pijanistica

Monika Štangl
Monika Štangl

Festival klasične glazbe Fažanski sutoni ciklus je komornih koncerata koji svojom jednostavnošću i nenametljivošću ispunjava sakralni prostor crkve sv. Kuzme i Damjana odabranim glazbenim programima i promiče glazbenu umjetnost i kulturu te potiče stvaralaštvo i promicanje mladih akademskih istarskih glazbenih talenata.

Posljednji koncert u ovogodišnjem ciklusu-nizu bio je onaj harmonikaša Ozrena Grozdanića i klaviristice Monike Štangl - a posebnost ovoga događaja bila je što su umjetnici - Fažanci.

Monika Štangl rođena je 2000. godine. Osnovno glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova (mentori prof. Romana Vuksan Zuban, Robert Batelić i Maša Pavićević). Započinje svoje srednje glazbeno obrazovanje u istoimenoj školi. Sudjelovala je dvije godine u Glazbenom kampu Skolion.

Za fažanski je koncert odabrala dvije Chopinove skladbe "Poloneza u g-molu" i "Valcer u a-molu", a potom i "Ljubica" Dore Pejačević.

Grozdanić je na svom repertoaru imao skladbe Girolama Frescobaldija, Sofije Gubaiduline, Domenica Scarlattija, Gianpaola Corala, Modesta Musorgskog i Vladimira Bonakova.

Ozren Grozdanić rođen je 1988. godine u Puli, gdje je završio srednju glazbenu školu i opću gimnaziju. Za to vrijeme redovno je sudjelovao na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima gdje je višestruko bio nagrađivan. Četiri puta je predstavljao Hrvatsku na Svjetskom Kupu i Svjetskom Trofeju, natjecanjima koja su među najvećima i najcjenjenijima u svijetu harmonike. Godine 2012., završava studij kemijskog inženjerstva na Sveučilištu u Zagrebu kao najbolji student generacije. Tijekom studiranja ne prestaje se baviti glazbom. Lani se vraća u Fažanu, u blizini koje i radi. Trenutno završava drugu godinu studija klasične harmonike na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter