Kemal Mujčić: Pišem kada imam nešto reći


- Trudim se pisati kad imam nešto reći. Čovjek treba biti i dobar promatrač, poručio je Kemal Mujičić Artnam u petak navečer u Kući za pisce - Hiži od besid u Pazinu.

Taj je pjesnik i pisac koji je do sada objavio pet pjesničkih zbirki i dva romana, a počeo je objavljivati tek s 34 godine, bio ovdje na jednomjesečnom stipendijskom boravku što je jedna od nagrada s 16. međunarodnog susreta izdavača "Put u središte Europe" u Pazinu. Zato je jedno od pitanja Branka Vasiljevića moderatora ove književne večeri za malobrojne posjetitelje, bilo i o utiscima o Pazinu.

Književni gost Pazina je za grad rekao da je lijep, smiren i tih, da ima ponornicu tako da i je i nije grad na rijeci. - Pazin mi je za ono: stani i razmisli, rekao je Mujičić koji kaže da se ne može vidjeti Istra bez da se vidi Pazin.

Bio je i vrijedan, veli, tako da je ovdje pripremio za tisak svoje zapise o događanjima i okolini za svojih ratnih dana.

Vasiljević ga je nazvao književnim eksperimentatorom koji je uvijek zaigran i uvijek uzdignut iznad generacijskog pjesništva te da čak i u prozi govori s pozicije pjesnika. Piše o aktualnim temama od privatizacijske pljačke do mafijaških obračuna i prostitucije dok mu je nezaobilazna tema ljubav.

- U svim mojim knjigama je 70 posto ljubavi, a 30 posto svega ostalog, priznao je Kemal Mujičić Artnam koji je rođen na Valentinovo.

Osobno mu je draže čitati poeziju jer može se pročitati nekoliko pjesama i nastaviti drugi put dok za prozu treba odvojiti vremena. Izjavio je i da popunjava rupe u čitanju koje svi imaju te da obožava Čehova čije knjige čita i po tri puta.

Za roman "Vrijeme je za ljubav" objavljen pred dvije godine - kojeg neki kritičari hvale, a drugi mu zamjeraju nerazrađenost likova i nedovoljno bavljenje nekim temama - autor kaže da mu je cilj bio napisati roman s happy endom.

To je i učinio čime je zadovoljan kao i time što se taj ljubavni roman sa socijalnom pozadinom stalno posuđuje po knjižnicama. Za glavnog junaka pisca Oskara koji kreira sve intrige u tom romanu kaže da nije preslika njega već da je to fikcija. (Tekst i foto S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter