KEITH RICHARDS: Ja ne starim, ja evoluiram


Ja ne starim, ja evoluiram, kaže u jednom trenutku slavni Keith Richards u dokumentarcu koji govori o nastanku  njegovog prvog solo albuma nakon dvadeset i tri godine "Crosseyed Heart". Film u režiji oskarovca Morgana Nevillea ("Twenty Feet from Stardom") naslovljen "Keith Richards: Under The Influence" istovremeno je i pogled unatrag na život i karijeru Richardsa i Stonesa, gledateljima otkriva i što i tko stoji iza inspiracije i stvaralaštva legendarnog engleskog benda: od američkih glazbenih pravaca kao što su električni blues, country, honky-tonk, južnjački soul i drugi pa sve do legendarnih blues, soul te ritam i blues imena.

- Tijekom odrastanja u Engleskoj jako malo smo znali o američkom bluesu i ritam i bluesu, to se nije slušalo kod nas. Kad smo kao mladi glazbenici došli u Ameriku, shvatili smo da je tamo  bila drukčija priča iako ta glazba nije bila komercijalna. Moji i naši junaci su bili BB King, Muddy Waters, Johnny Lee Hooker, Howlin" Wolf, Chuck Berry...  Ta i još neka legendarna imena imala su presudan utjecaj na glazbu Rolling Stonesa. Danas sam jako sretan što smo blues, ritam i blues i rock"n"roll vratili u američki mainstream. To je fantastično, otkriva slavni glazbenik kojega nazivaju i jednim od arhitekata rock'n'rolla.

Na tiskovnoj konferenciji povodom svjetske premijere filma u Torontu, ali i izlaska spomenutog solo albuma dan kasnije, glazbena ikona je bila u vrlo opuštenom izdanju ne skrivajući zadovoljstvo što predstavlja njemu značajna dva projekta.

- Volio bih da slušatelji o tome donesu sud, stvaram glazbu koju volim, ali ona je namijenjena publici. To je moja glazba, to je ono što radim čitav život, osobno sam jako zadovoljan. Album je ujedno i posveta nekim mojim glazbenim junacima i idolima koji me inspiriraju kroz čitavu moju karijeru. Nekako se sve dogodio stjecajem niza okolnosti, nije bilo pritiska niti rokova prema izdavaču i to je bilo sjajno. Sve je nastalo nekako organski, odgovorio je Keith Richards na pitanje što možemo očekivati od njegovog prvog solo albuma nakon više od dva desetljeća.

Pred sedmom silom Keith Richards se pojavio u prepoznatljivom izdanju: ispod svijetlosmeđeg sakoa zmijskog uzorka nazirala se jednostavna crna majica, uvukao se u crne uske hlače i crne najkice s bijelim logom, oko glave imao je debelu vrpcu prošaranu živopisnim bojama, skrivao se iza "Top Gun" metalik sunčanih naočala, a tu je bila i neizbježna rock'n'roll bižuterija, prstenje, narukvice, naušnica. Na izboranom su licu godine uočljive, ali u duši i umu ostao je onaj isti, žgoljavi, energični gitarist legendarnog benda koji i na početku osmog desetljeća života skače po svjetskim koncertnim pozornicama i stadionima skupa s drugim legendarnim članom benda Mickom Jaggerom.

- Imam dobar odnos s Mickom i danas - otkriva nam Keith Richards odgovarajući na neizbježno pitanje o tome što to sve ove godine drži na okupu najvječniji bend u glazbenoj povijesti, iako među njima nisu uvijek cvjetale ruže.

- Nemoguće je izbjeći nesuglasice tijekom toliko desetljeća rada, to je normalno. Stonesi se još uvijek traže, misliš da si doživio vrhunac, ali uvijek je nešto novo iza ugla, to je ono što nas i dalje pokreće. Bend čine pravi ljudi, a mi smo se skupili iz prve,  kemija se odmah stvorila i traje do danas. Mi vodimo jedan čudan obiteljski život bez djece. Hahaha! Rock and roll je postojao i prije Stonesa, ali mi smo mu dali jedan novi začin koji se dopao publici.

Na samom kraju tiskovne konferencije glazbenu ikonu je netko podsjetio da je nekoliko dana prije njega na festivalu bio Johnny Depp koji se proslavio ulogom Jacka Sparrowa u hit serijalu "Pirati s Kariba", a čijeg je oca  tumačio Keith Richards.

- Napravio sam to za mog prijatelja Johnnya koji me zamolio da se nakratko pojavim u filmu. Bilo je super zabavno snimati film, ali make up je trajao čitavu  vječnost. Hahaha! Puna četiri sata bi me šminkali, ali onda mi je netko rekao da neke glumce šminkaju i po šest sati pa sam shvatio da sam mogao proći i mnogo gore. Hahaha! Stvarno je to bilo jedno lijepo iskustvo, drago mi da sam to napravio, rekao je legendarni glazbenik. (Stjepan HUNDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter