Kći Chea Guevare u utorak na Brijunima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aleida Guevara, kći Ernesta Che Guevare, sutra će posjetiti otočje Brijuni, nakon što je gostovala na zagrebačkom Subversive Film Festivalu. "Želja mi je vidjeti gdje je moj otac gostovao 1959. godine", izjavila je Guevara. U sklopu razgledavanja otočja pogledat će i fotografsku izložbu "Tito na Brijunima".

Aleida Guevara rođena je 1960. godine, a radi kao liječnica u dječjoj bolnici William Soler u Havani. Najstarija je kći od četvero djece Chea Guevare. Radila je i u Angoli, Ekvadoru i Nikaragvi, a od 2009. pomaže osnovati domove za djecu s invaliditetom te djecu izbjeglice.

Aktivna je u područjima pogođenima prirodnim katastrofama pa je tako radila u poplavljenoj zoni Rio Caute na istoku Kube. Njen aktivizam prepoznao je i američki redatelj dokumentarnih filmova Michael Moore, kojem je u filmu "Sicko" govorila o važnosti javno financiranog zdravstvenog sustava. Među njenim glavnim aktivnostima je i zalaganje za oprost duga zemljama u razvoju.

Aleida Guevara je ujedno i autorica knjige "Chávez, Venezuela i Nova Latinska Amerika".

Za oca tvrdi da joj je izvor osobne inspiracije. U svojim govorima često spominje njegove tekstove i napominje da su joj očevi dnevnici jako korisni zbog političke pronicljivosti i emotivne zrelosti. Na pitanje kako komentira globalni fenomen uporabe lika njenog oca u službi simbola pobune, kaže da je ponosna kada vidi mladića koji nosi njegov portret na prosvjedu, i dodaje: "Želim biti kao Che i boriti se do konačne pobjede". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter