Kažnjivo i maskiranje lica navijaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vlada je u cetvrtak dodatno pooštrila Zakon o sprecavanju nereda na sportskim natjecanjima, jer se pokazalo da njezine oštrije prekršajne mjere od lanjskog proljeca nisu smanjile nasilje na utakmicama. Konkretno, Vlada Saboru predlaže uvodenje cetiri nova kaznena djela", objasnio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

"Predlažemo da kazneno djelo postanu sudjelovanje u tucnjavi, organiziranje nasilja, uništavanje imovine na sportskim natjecanjima i nepoštivanje mjera zabrane", dodao je Karamarko.

Takoder, policija ce moci zabraniti sportsko natjecanje ako ga organizatori nisu pripremili kako treba, najavio je ministar. Ujedno, maskiranje lica radi prikrivanja identiteta definirano je kao protupravno ponašanje.

Zabranit ce se i tocenje alkohola na sportskim natjecanjima, što je posebno pozdravila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"To nije zakon protiv navijaca. To je zakon za zaštitu navijaca, a protiv razbijaca koji promicu filozofiju udri-udri", naglasila je premijerka. Pooštravanje je pozdravila i potpredsjednica Vlade ?urda Adlešic, apeliravši na clanove Vlade da ovaj put budu jedinstveni u potpori tim mjerama.

"Naime, prijedlog zabrane maskiranja vec smo imali ranije, ali smo odustali", rekla je Adlešic.

Pooštravanje je pozdravio i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ali je dodao da smatra da je veci dio prevencije nasilja na utakmicama Vlada propustila prenijeti s policije na organizatore. Ovako, kaže, policija ce tjeralicama goniti nasilnike, a redari ce ih puštati na utakmice.


Podijeli: Facebook Twiter