Kažnjeni financijeri pulskog HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaest godina nakon politicko-financijskog skandala, slucaj o isisavanju novca iz Istarske banke, a kojim je 1997. godine financirana predizborna kampanja pulskog HDZ-a, konacno je, nakon što je prošao kroz ruke gotovo svih sudaca Opcinskog suda u Puli, dobio, doduše još uvijek nepravomocni, sudski epilog.

Rijec je o, u Hrvatskoj, vjerojatno prvom otkrivenom slucaju isisavanja novca iz nekog trgovackog društva ili banke za racun neke politicke stranke. Naime, Istarska je banka trgovackom društvu Marpi d.o.o. Marcana dala 1997. godine 482.490 kuna kredita.

To je trgovacko društvo 130 tisuca kuna zadržalo za sebe, a 352 tisuce proslijedilo na racun Gradskog odbora HDZ-a Pule. U konacnici Istarska je banka taj kredit Marpiju otpisala, a novac koji je završio na racunu HDZ-a korišten je za financiranje predizborne kampanje pulskog HDZ-a 1997. godine.

Blaže kazne zbog dobi optuženika

Sutkinja Opcinskog suda u Puli Vera Glasnovic Gjoni, koja je donijela ovu nepravomocnu presudu nakon godinu dana sudovanja, izrekla je Lucianu Pernicu (60), nekadašnjem direktoru Sektora za kreditiranje gospodarstva Istarske banke d.d. Pula, Serdu Lalovicu (54), tadašnjem clanu Uprave trgovackog društva Marpi d.o.o. Marcana, te Ljubomiru Petricevicu (82), tadašnjem tajniku pulskog HDZ-a, uvjetne osude što zbog proteka vremena, što zbog njihove životne dobi i ranije neosudivanosti.

Premda su optužnicom od 18. veljace 2004. bili optuženi prema Kaznenom zakonu RH, sudilo im se i presudilo po starom, Krivicnom zakonu i Osnovnom krivicnom zakonu RH koji su bili na snazi u vrijeme kada su pocinjena kaznena djela.

Floricica spasio moždani udar

Dvojica od trojice okrivljenika, Pernic i Petricevic, bili su clanovi HDZ-a, a clan je bio i Mario Floricic, nekadašnji celni covjek Istarske banke protiv kojeg je Državno odvjetništvo bilo obustavilo kazneni progon nakon što je u jeku istrage ovog slucaja 2000. doživio moždani udar.

Prvookrivljeni Lucian Pernic je zbog krivicnog djela protiv gospodarstva zloporabom ovlaštenja u gospodarskom poslovanju kažnjen s dvije godine zatvora, s rokom kušnje od pet godina.

Drugookrivljeni Serdo Lalovic je za dva krivicna djela protiv gospodarstva pomaganjem u zloporabi i zloporabom ovlaštenja osuden na jedinstvenu kaznu u trajanju od dvije godine te mu je takoder izrecena uvjetna osuda, tako da, ako u roku od pet godina ne pocini nova kaznena djela, nece biti upucen u zatvor.

Treceokrivljenom Ljubomiru Petricevicu sud je izrekao jednogodišnju kaznu zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. Sud je naložio i da se od poduzeca Marpi oduzme 130.490 kuna imovinske koristi ostvarene pocinjenjem kaznenog djela kao i 130.062 kune koje je to poduzece na ime poreza trebalo uplatiti u državni proracun.

Konkretno, krivima su Pernic, Lalovic i Petricevic proglašeni jer su od 1. ožujka 1997. do 28. travnja 2000. Pernic, kao direktor Sektora za kreditiranje gospodarstva Istarske banke d.d. Pula, Lalovic kao clan Uprave trgovackog društva Marpi, zajedno s Marijem Floricicem, predsjednikom Uprave Istarske banke, prema unaprijed stvorenom planu, pribavili znatnu nepripadnu imovinsku korist za trgovacko društvo Marpi i Gradski odbor HDZ-a Pula.

To je ucinjeno tako da je Istarska banka u vidu kredita doznacila 482.490 kuna na žiro racun Marpija. Zatim je to trgovacko društvo 130.490 kuna zadržalo za sebe, a 352 tisuce kuna doznacilo na žiro racun Gradskog odbora HDZ-a Pula s tim da je unaprijed vec odluceno da ce se taj kredit u cijelosti otpisati. (Marica KOŠTA)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter