Kažnjavana osoba radila kao popisivac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osoba pravomocno osudena za kazneno djelo rasne i druge diskriminacije, Martin Stojakovic, popisuje stanovništvo u Svetoj Nedjelji, otkrio je Centar za LGBT ravnopravnost.

Navedeni je Stojakovic osuden na kaznu zatvora od 14 mjeseci, odnosno na rok kušnje od tri godine, jer je 2007. godine kreirao blog kojim je širio rasisticki i nacisticki sadržaj, usmjeren protiv Židova i homoseksualnih osoba. Stojakovic je na blogu objavio i broj telefona aktivista za ljudska prava LGBT osoba s porukom da mu se život ucini jadnim, nakon cega je aktivist dobio prijetnje smrcu. Stojakovic na sudu nije izrazio žaljenje.

Centar za LGBT ravnopravnost smatra da je rijec o nedopustivom propustu Državnog zavoda za statistiku koji osim punoljetnosti i citkog rukopisa nije postavio nikakve kriterije za popisivace stanovništva. To znaci da pitanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti te vrsti životne zajednice u kojoj popisivani žive mogu postaviti osobe koje nisu morale priložiti i potvrdu o nekažnjavanju.

Centar za LGBT ravnopravnost o svemu je obavijestio predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva, župana Zagrebacke županije Stjepana Kožica.

Nakon ovog slucaja, smatraju u Centru za LGBT ravnopravnost, Državni zavod za statistiku ili neko drugo nadležno tijelo trebalo bi provjeriti tko su popisivaci.

- Smatram da je zakazalo niz službi. Razumijem da je interes Vlade bio od pocetka da, barem privremeno, ponudi 15 tisuca radnih mjesta, ali pritom se nije mislilo na interes gradana i na to tko im ulazi u stan, upozorio je Marko Jurcic iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Objašnjenje Zavoda za statistiku


Potvrda o nekažnjavanju nije potrebna za izbor popisivaca jer popisivaci ne zasnivaju radni odnos s Državnim zavodom za statistiku, priopcio je u utorak DZS.

"Prema Kaznenom zakonu podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kada se radi o povjeravanju odredenih poslova i zadataka u državnoj službi, tj. kada se s tom osobom zasniva radni odnos", navodi DZS i dodaje kako s obzirom na to da popisivaci i kontrolori obavljaju poslove koji po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, za koji nije propisana obvezna pisana forma, potvrda o nekažnjavanju nije se ni mogla dobiti.

DZS istice kako zbog znacenja popisa i negativne reakcije dijela javnosti koja može uznemirujuce utjecati na gradane koji se popisuju te na same popisivace, popisivac iz Svete Nedjelje više ne obavlja popisivanje. "Ne želeci odreci nikome pravo resocijalizacije, DZS ce predložiti Županijskom popisnom povjerenstvu da navedenom popisivacu pronade drugo zaduženje", stoji u priopcenju. (I. FRLAN, T. PONOŠ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter