Kazneno prijavljeni Dujanic, Matijašic i tri profesorice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijski službenici iz odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske u suradnji s pulskim Županijskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalisticko istraživanje na Sveucilištu u Puli nakon cega su kazneno prijavili bivšeg i sadašnjeg rektora te tri profesorice.

Policija je utvrdila osnovanu sumnju da je 69-godišnjak iz Rijeke, a neslužbeno doznajemo da je rijec o bivšem rektoru Marcelu Dujanicu, pocinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

Naime, prema podacima iz policije, on je u prosincu 2007. svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netocan podatak da su diplomanti završili program sveucilišnog dodiplomskog studija, iako su završili strucni dodiplomski studij.

Nadalje, policija je utvrdila da su profesorice s iste institucije, Aida Muradbegovic (67) iz Pule, Nevenka Tatkovic (61) s podrucja Medulina i Elvi Piršl (54) iz Rijeke, kao predsjednica i clanice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradnickom zvanju asistenta krajem 2007. i pocetkom 2008., iako su znale da to nije tako, sacinile službena pismena da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava uvjete za prijem na sveucilište.

Kako tvrdi PU istarska, temeljem tih pismena Dujanic je, znajuci za prethodno navedene nepravilnosti, dao suglasnost za prijem Puljanke za znanstvenog novaka, a ona je pak neosnovano ostvarila pravo na refundiranje troškova doktorata u iznosu od oko 71 tisucu kuna.

Tri profesorice prijavljene su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zloporabu položaja i ovlasti, dok je 69-godišnjak prijavljen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Utvrdeno je i da je sadašnji rektor pulskog sveucilišta Robert Matijašic (54) pocinio kazneno djelo, i to nesavjesnog rada u službi. Njega se tereti da, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore izmedu ustanove i 31-godišnje Puljanke te joj je time omogucio daljnje neosnovano placanje troškova doktorata na visokoobrazovnoj ustanovi u Zagrebu.

Pulskom sveucilištu nanesena je šteta od oko 71 tisucu kuna, a protiv svih prijavljenih osoba podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli. (S. PERŠIC)


Dujanic: Iznenaden sam
Vijest o kaznenoj prijavi bivši rektor Marcelo Dujanic saznao je od novinara, i najavio da prije komentara mora vidjeti sadržaj prijave, a danas je bio izvan Rijeke.
- Iznenaden sam, to jedino sad mogu reci. Znao sam da se nešto istražuje, ali o kaznenoj prijavi ništa, dok mi vi niste rekli, kazao nam je Dujanic. (T. T.)


Matijašic ne odgovara na telefonske pozive
Pokušaji da dobijemo izjavu rektora Roberta Matijašica, neslavno su završili. Matijašic svoj mobilni telefon nije imao upaljen, a neslužbeno saznajemo da ga je iskljucio nakon poziva novinarke Radija Pule kojoj i nije želio ništa komentirati. (S. Z. T.)


Muradbegovic: Nazovite dr. Tatkovic
Od tri profesorice koje se spominju u kaznenoj prijavi - Tatkovic, Piršl i Muradbegovic - uspjeli smo kontaktirati jedino Muradbegovic, koja nas je najprije pitala s kojom smo od njezinih kolegica dosad razgovarali.

"Ja sam u toplicama. Imala sam tešku operaciju koljena. Nazovite dr. Tatkovic i dat ce vam sve informacije. Ni Elvi Piršl nije u boljem stanju od mene. Imala je nesrecu i bolje je da je ne uznemirujete", rekla nam je Muradbegovic, koja ni jednom rijecju nije komentirala kaznenu prijavu protiv nje i njezinih kolegica.

Tatkovic smo nazvali prije Muradbegovic, no nismo je uspjeli dobiti na telefon - javila se ženska osoba, koja se nije predstavila, i rekla nam da gospode Tatkovic nema. Tada je zapisala naše podatke i broj mobitela te nas pitala treba li nam njezina izjava do kraja radnog dana. Obecala je da ce nam se gospoda Tatkovic u dogledno vrijeme javiti.


Podijeli: Facebook Twiter