Kazneno cemo prijaviti inspektore koji usmrcuju pse

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 400 aktivista Prijatelja životinja te drugih udruga i gradana danas je na zagrebackom Trgu bana Jelacica održalo prosvjed na kojemu su zatražili prestanak ubijanja zdravih pasa i hitno otvaranje skloništa u kojima nije bilo niti ima bjesnoce.

Prosvjed je, kako su rekli, ujedno i komemorativni mimohod od Trga bana Jelacica do Trga Petra Preradovica i natrag za Figa, Simbu, Snoopyja i druge žrtve veterinarske inspekcije, s njihovim fotografijama i upaljenim svijecama.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman kazao je da su "dva najbolja hrvatska skloništa zatvorena usred ljeta, kada je najveci broj napuštenih životinja u godini, te su inspektori odgovorni ne samo za ubijene životinje, vec i za sve one koje ce stradati zbog nemogucnosti da budu primljene u sklonište, kao i za one koje se nece moci udomiti".

Oman je najavio da ce Prijatelji životinja protiv veterinarskih inspektora koji usmrcuju pse podnijeti kaznenu prijavu, a udruga je pozvala i udomitelje usmrcenih pasa da podnesu prijave.

- Afera u Ministarstvu poljoprivrede dokazuje ono na što udruge za zaštitu životinja upozoravaju vec godinama - da veterinarska inspekcija ne funkcionira, da sama pridonosi kršenju zakonskih propisa te da je neophodna njena hitna reforma.

Nužno je što prije oformiti inspekciju za zaštitu životinja s obzirom na to da se postojeca inspekcija bavi ubijanjem životinja i maltretiranjem gradana, ustvrdio je Oman.

- Ako Zagreb može udomljavati životinje, a ne ubijati ih nakon 60 dana boravka u skloništu, tada to mogu i ostali gradovi, a ne da dobivamo informacije da je primjerice u Osijeku lani ubijeno više od 100 životinja, a u Splitu više od 200.

U Benkovcu je veterinarska inspekcija zatvorila jedno sklonište koje ne ubija životinje i pritom su bagerom pregažena tri šteneta, kazao je Oman dodavši da ocekuju da ministar Jakovina postupi u skladu s obecanjima.


Podijeli: Facebook Twiter