Kaznenim prijavama do cistog zraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko vijece Picna podnijet ce kaznene prijave Opcinskom državnom odvjetništvu u Pazinu protiv odgovornih iz Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva gospodarstva i tvrtke Ekonerg, sve vezano uz dolazak Rockwoola u poduzetnicku zonu u Lugu.

Najvažnije su to odluke, donijete jednoglasno, s cetverosatne sjednice održane u petak navecer koju je pratilo 30-ak gradana, željnih konkretnih poteza njihovih zastupnika protiv tvornice kamene vune, na ciji se iritirajuci karakteristican miris i dalje žale.

Odgovorne iz Ministarstva okoliša prijavit ce "zbog kršenja propisa prostornog uredenja – državnih, županijskih i opcinskih - pri izdavanju dozvola i suglasnosti za rad tvornici". Za industriju koja troši 100 tona koksa dnevno i ciji je proces istovjetan onom proizvodnje u visokim pecima, ne može se – stoji u prijavi - reci da nije teška i zagadivac, "a to je u suprotnosti sa državnom strategijom prostornog uredenja" koja ne nalaže takvo težište gospodarske strukture. Navodi se da je trebalo voditi racuna i o cinjenici da županijski plan krajolike oko tvornice proglašava zašticenim.

Na odgovorne iz Ministarstva gospodarstva vijece se namjerilo "jer su tvrtki odobrili poticajne mjere, porezne i carinske povlastice protivno zakonu koji to dozvoljava samo za ekološki sigurnu djelatnost".

Izradivaca studije utjecaja na okoliš, zagrebacki Ekonerg, prijavit ce, pak, "jer je lažirao podatke i time obmanuo državne institucije koje su temeljem studije izdali rješenja i dozvole za rad tvornici". Spominju se netocni podaci o udaljenosti naselja od tvornice te neprimjereni meteorološki podaci, primjerice, za proracun disperzija "koji su uzimani s mjerne stanice Štrmac, lokacije s potpuno drukcijim strujanjem zraka, izložene svim vjetrovima".

Vijecnici su, na prijedlog Verdilija Karlica (IDS), predsjednika komisije za problematiku oko Rockwoola, rebalansom proracuna predvidjeli 150 tisuca kuna za odvjetnicke usluge, a 70 tisuca za postavljanje mjerne stanice dotirat ce Županija.


Podijeli: Facebook Twiter