Kaznena prijava protiv Vlade zbog Brodosplita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podnijela je kaznenu prijavu protiv Vlade i državnog poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, jer, kako navode, nisu kontrolirali kupoprodajni ugovor u vezi s Brodosplitom, što stvara mogućnost da kupac Tomislav Debeljak nenamjenski troši sredstva iz državnog proračuna namijenjena za proces restrukturiranja Brodosplita.

To je večeras Hini potvrdio predsjednik HURS-a Ozren Matijašević. "Kaznenu prijavu smo predali Državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog zloporabe položaja Vlade i poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, a zloporaba položaja je i neprovođenje kontrole kupoprodajnog ugovora u vezi s Brodosplitom", rekao je Matijašević večeras.

Po njegovim riječima, nekontroliranjem provedbe kupoprodajnog ugovora Vlada ne štiti interese države u Brodosplitu, budući da se za proces restrukturiranja splitskog škvera usmjeravaju sredstva poreznih obveznika iz državnog proračuna.

"Svakog se mjeseca se iz državnog proračuna za restrukturiranje Brodosplita trenutačno izdvaja 40 milijuna kuna, a zbog nekontroliranja tih sredstava postoji mogućnost da ih predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak koristi ne za restrukturiranje, nego za druge svrhe, primjerice za plaće radnika, što nije predviđeno kupoprodajnim ugovorom ni programom restrukturiranja splitskog škvera", pojasnio je Matijašević.

Tvrdi da će za proces restrukturiranja iz državnog proračuna biti izdvojeno ukupno oko 1,5 milijardi kuna. "Ako bi se ta sredstva koristila nenamjenski, to bi stvorilo štetu državi, a Brodosplit bi mogao biti doveden u stečajni postupak pa i likvidaciju", upozorio je Matijašević.

Pojasnio je da je u kupoprodajnom ugovoru u vezi s Brodosplitom poduzeće Hrvatska brodogradnja Jadrobrod nominirano kao institucija koja svakog mjeseca po određenim stavkama mora kontrolirati provedbu kupoprodajnog ugovora i o tomu izvješćivati Vladu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter