Kaznena prijava protiv promatraca UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetic zagrebackom je opcinskom tužiteljstvu podnio kaznenu prijavu protiv trojice vojnih promatraca UN-a zbog otudivanja, prikrivanja ili uništavanja topnickih dnevnika. Prijava je podnesena protiv Rusa Aleksandra Cerneckog i Viktora Tarusina te Britanca, general bojnika Petera Gagea Williamsa, koje Mišetic sumnjici za nestanak dokumenata s dva terenska zapovjedna mjesta HV-a nakon Oluje.

Pricu o nestanku dokumenata HV-a ispricao je sam Cernecki pred Haškim sudom 21. svibnja 2008. Rekao je da je, kao vojni promatrac, u rujnu 1995. jugoistocno od Mracaja pronašao zapovjedno mjesto jedne hrvatske brigade, a potom i jugozapadno od Bosanskog Grahova zapovjedno mjesto jedne topnicke bojne HV-a. Na oba napuštena zapovjedna mjesta pronašao je vojnu dokumentaciju, a na terenskom štabu topnicke bojne našao je i karte i plan topnicke podrške, sve s oznakom tajne.

- Proucivši te dokumente shvatio sam da su Hrvati namjerno na kartama oznacili nepostojece vojne ciljeve unutar naseljenih podrucja, kazao je Cernecki na sudenju.

Po naredbi višeg vojnog promatraca, pronadenu dokumentaciju Cernecki je predao nacelniku stožera misije UNPROFOR-a u Zagrebu, tad pukovniku Peteru G. Williamsu, koji ih je predao casniku za vojno informiranje, ruskom državljaninu Viktoru Tarusinu. Tarusin je Cerneckom rekao da je te karte predao arhivi UN-a u Zagrebu.

Buduci da se ta dokumentacija, prema tvrdnji Gotovinine obrane, ne nalazi u arhivi UN-a, Mišetic je podnio prijavu protiv tri imenovana vojna promatraca i objašnjava da ne postoji drugi nacin da se prisili navedene osobe da otkriju gdje su dokumenti. 


Podijeli: Facebook Twiter