Kazne zbog premalih slova na plovilima

Ilustracija iz arhive (M. ANGELINI)
Ilustracija iz arhive (M. ANGELINI)

Ribarska inspekcija već dvadesetak dana drakonskim iznosima, koji dosežu i više od deset tisuća kuna, kažnjava istarske ribare zbog toga što oznake na svojim plovilima nisu uskladili s propisima, što znači da nisu povećali slova i brojeve te ih istaknuli na svim propisanim mjestima. Ribari tvrde da ne bježe od propisa, no pitaju se zbog čega ih se kažnjava tek sada budući da je Pravilnik o brodicama i jahtama koji regulira to pitanje donesen još 2005., a u idućim je godinama doživio i nekoliko izmjena. Također im nije jasno zbog čega ih nitko od nadležnih nije obavijestio da moraju izmijeniti oznake, što za njih, vele, nije nikakav problem.

- Postoji 48 uredbi EU-a koje se odnose na ribarstvo, gusto ispisanih na 1.700 stranica i ne može se očekivati od ribara da sve to pročita, kaže Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske.  - Razgovarao sam sa šefom ribarske inspekcije Marijom Rogošićem o tom problemu i dogovoreno je da će nas obavijestiti o tome koje će prilagodbe inspekcija tražiti od ribara. Mi želimo poštivati zakon, njegovo nas nepoznavanje ne oslobađa odgovornosti, ali mislim da smo, zajedno surađujući, ipak trebali dobiti informacije kako bismo im se mogli prilagoditi, rekao je Bojić. 

Umaški ribar Tonči Trevižan kaže da ranijih godina nitko nije "inzistirao na kažnjavanju" jer veličina slova očito nije utjecala na sigurnost plovidbe.   

- Za manje barke kazne se kreću od tri do četiri tisuće kuna, a za brodove duže od 17 metara i do 10, 12 tisuća kuna. Najviše je ribara, njih 20-ak, kažnjeno na području Vrsara, Umaga i Poreča, no oni se mogu žaliti na kaznu i vjerojatno će biti oslobođeni plaćanja ako isprave oznake u nekom kratkom roku od nekih 10,15 dana... Trebali su nas obavijestiti, a ne da se stvara nervoza na terenu i da se ljudi u ovoj krizi plaše banalnim stvarima, kaže Trevižan. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter