Kazne za parking ne treba placati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako Odluka Ustavnog suda o neustavnosti naplate novcane kazne za neplaceno parkiranje pocinje vrijediti tek od 31. prosinca 2009., gradani nisu dužni placati kazne sve dok Grad Pula ne usvoji novi, izmijenjeni Pravilnik o naplati parkiranja. Po Zakonu o obveznim odnosima, za nepodmirenu novcanu obvezu, odnosno neplacanje parkinga, ne može se izreci ugovorna kazna, kao što je to propisao velik broj jedinica lokalne samouprave.

Osobi koja ne plati parkiranje može se naplatiti samo nepodmirena naknada za uporabu parkinga i zatezne kamate, odnosno odgovarajuci troškovi, no ne može im se uruciti ugovorna kazna. Do posljednjeg dana godine jedinicama lokalne samouprave dano je vrijeme da svoje pravilnike o nacinu parkiranja usklade s Ustavom, ali prema ustavnom sucu Marku Babicu to ne znaci da dosadašnji pravilnici ostaju na snazi, kao što su to shvatile jedinice lokalne samouprave.

- Ono o cemu gradani moraju voditi racuna jest da su dužni platiti iznos parkiranja, ali ugovornu kaznu nisu dužni placati jednostavno zato što Zakon o obveznim odnosima zabranjuje naplatu ugovorne kazne kada su novcane tražbine u pitanju, rekao je Babic u izjavi za HTV.

Ipak, mnogi "naplatnicari" ovakvu odluku shvatili su kao zadržavanje postojeceg režima do kraja godine. U suprotnom, tvrde, vladala bi anarhija i trpjele bi se milijunske štete. Medutim, prema izjavi ustavnog suca, to je neustavno. Grad Pula još nije predstavio novi prijedlog Pravilnika, niti je on usvojen na Gradskom vijecu nakon rasprave. Sukladno tome, Puljani, po ustavnom sucu, uplatnice zataknute za brisace ne trebaju placati, ali trebaju podmiriti naknadu za uporabu parkinga te zatezne kamate.


Podijeli: Facebook Twiter