Kazne za nezakonito financiranje HDZ-a preblage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nepravomocnu osudujucu presudu pulskog Opcinskog suda Puljanima Lucianu Pernicu (60), Serdu Lalovicu (54) i Ljubomiru Petricevicu (82), kojom su oni prošlog mjeseca osudeni na uvjetne zatvorske kazne zbog zloporabe ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, Opcinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu Županijskom sudu jer smatra da su okrivljenicima izrecene preblage kazne i da je HDZ-u trebao biti oduzet protupravno steceni novac.

Podsjetimo, rijec je o slucaju iz 1997. godine, kada je u Istarskoj banci podignut - i poslije otpisan - kredit od gotovo pola milijuna kuna, od kojeg je veci dio uplacen pulskom HDZ-u. Odvjetništvo u žalbi navodi da su bitno povrijedene odredbe kaznenog postupka i Kaznenog zakona, a nezadovoljno je i zbog odluke o kaznenoj sankciji.

Sud je prvookrivljenog Pernica, bivšeg direktora Sektora za kreditiranje gospodarstva tadašnje Istarske banke, i drugookrivljenog Lalovica, tada clana Uprave trgovackog društva Marpi iz Marcane, osudio na dvije godine zatvora, uvjetno na pet godina, a treceokrivljenog Petricevica, tadašnjeg tajnika pulskog HDZ-a, na godinu dana zatvora, uvjetno na dvije godine.

Sutkinja je u obrazloženju presude rekla da je sud pri odmjeravanju kazne imao u vidu protok vremena od pocinjenja kaznenih djela, životnu dob i raniju neosudivanost okrivljenika. Sud je primijenio zakon koji je bio na snazi u vrijeme pocinjenja kaznenih djela, koji je povoljniji za optuženike, a ne onaj iz optužnice.

Opcinsko državno odvjetništvo, koje je okrivljenike teretilo da su po unaprijed stvorenom planu trgovackom društvu Marpi iz Marcane i pulskom HDZ-u na nezakonit nacin pribavili znacajan novac - 612.552 kune - pri cemu su iskazali izuzetnu upornost i složeno kriminalno djelovanje, smatra da je sud okrivljenicima trebao izreci strože kazne, a politickoj stranci oduzeti protupravno stecene 352 tisuce kuna.

Nadoknadu do punog iznosa kredita od 482.490 kuna sud je nepravomocnom presudom zatražio od društva Marpi, kojemu je ujedno naložio i placanje dodatne 130.062 kune na ime poreza. U žalbi Opcinsko državno odvjetništvo navodi da su sredstva stecena na nezakonit nacin korištena ne samo za financiranje politicke stranke, nego i za izborne procese, cime se utjece na volju biraca.

Optužnica Opcinskog državnog odvjetništva za isisavanje novca iz ondašnje Istarske banke preko trgovackog društva Marpi, a za financiranje politicke kampanje HDZ-a, podignuta je u veljaci 2004. godine.

Istragom je u svojstvu okrivljenika bio obuhvacen i Mario Floricic, ondašnji predsjednik Uprave Istarske banke, koji je odobrio isplatu kredita Marpiju od 482.490 kuna, a potom i otpis kredita, ali je od njegovog progona Opcinsko državno odvjetništvo odustalo jer je 2000. doživio moždani udar.


Podijeli: Facebook Twiter