Kazne za nepoštivanje 40-postotne zastupljenosti žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se često hvalimo da je Istarska županija prodemokratska i proeuropska, podaci o zastupljenosti žena u politici, posebice na vodećim funkcijama, to demantiraju. Dobra je vijest da pomaka ima, a on se očituje u tome da nakon svakog izbornog ciklusa zastupljenost žena raste, istaknuto je na danas održanoj konferenciji za novinare Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Branka Žužić, članica povjerenstva i novinarka Slobodne Dalmacije iznijela je podatke da je 1997. godine u Županijskoj skupštini udio žena iznosio 7,5 posto, a nakon posljednjih lokalnih izbora 29 posto, u gradskim je vijećima pomak od 10 na 28 posto, a najlošiji je položaj žena u općinama gdje je porast udjela vijećnica narastao s 4,7 na svega 17 posto.

U Povjerenstvu su istaknuli da će se, pored svojih ostalih akcija, uoči izbora intenzivno fokusirati na poštivanje članka 15. Zakona o ravnopravnosti spolova te su najavili organiziranje okruglog stola za političare kao svojevrsni pritisak na predlagatelje kandidacijskih lista.

- Zahtijevat ćemo od svih političkih stranaka da prilikom sastavljanja lista vode računa o obavezi uvrštavanja minimalno 40 posto članova podzastupljenog spola, a to su žene. Dobra je vijest da stupaju na snagu prekršajne odredbe po kojima će se oni koji ne poštuju Zakon prvi put novčano kažnjavati, istaknula je Ružica Mitrović Maurović, glasnogovornica Povjerenstva, inače pročelnica u Gradu Novigradu.

Prema informacijama kojima raspolaže predsjednica Povjerenstva, dožupanica Viviana Benussi, kazne će za kršenje odredbi na općinskim listama iznositi 20.000 kuna, na gradskim 30.000 kuna, a na županijskim 50.000 kuna.

Trenutno Istra u 41 lokalnih uprava ima samo jednu ženu na vodećoj funkciji, riječ je o načelnici Fažane Adi Damjanac iz redova SDP-a.

Na konferenciji je predstavljen i akcijski plan za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine te Operativni plan aktivnosti 2012. koje su raspoređene u 14 točaka, a većina je već uspješno privedena kraju.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova danas je raspisalo natječaj za učenike srednjih škola iz Istre. Tema je ravnopravnost spolova, a radovi se mogu prijaviti individualno ili grupno u obliku promotivnog videouratka ne dužeg od 60 sekundi, koji treba dostaviti na CD-u ili DVD-u, ili se može izraditi plakat, poster ili crtež veličine 50x70 centimetara. Tehnika izvedbe je slobodna. Natječaj je otvoren do 10. veljače 2013. godine, a radovi se šalju na adresu Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Riva 8, 52 100 Pula. Najuspješniji autori bit će nagrađeni iPadom (prvo mjesto), za drugo mjesto fotografski aparatom, a za treće e-čitačem knjiga. Ukoliko je riječ o grupnom radu, dodijelit će se poklon-bon u vrijednosti nagrade koji će srednjoškolci moći potrošiti u za to predviđenoj trgovini. Sve informacije o natječaju bit će dostupne i na Facebooku. (M. JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter