Kazne za nekretnine bez certifikata plaćaju vlasnici

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Taman kad su agencije za posredovanje u prometu nekretnina, ohrabrene tumačenjima nadležnih ministarstava, na svoje web-stranice i internetske oglasnike počele vraćati oglase za prodaju nekretnina koje još nemaju energetski certifikat, iz Ministarstva graditeljstva stiže novo, ali usmeno upozorenje - agencije mogu bez kazne na svojim stranicama nuditi na prodaju nekretnine bez certifikata, ali vlasnici podliježu kaznama!

Kako je potvrdio zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir, agencije neće biti kažnjavane za objavu oglasa bez navođenja energetskog razreda, ali vlasnici hoće. Taj je novi detalj veliko iznenađenje nakon što je agencijama prethodno u nekoliko navrata pojašnjeno da mogu oglašavati necertificiranu nekretninu na svojim web-stranicama odnosno internet oglasnicima, koji nisu mediji.

Nitko im, međutim, nije dosad napomenuo da će i za takve oglase vlasnici nekretnina, njihovi klijenti, plaćati kaznu. Takva će objava vlasnike, kao i objava oglasa u medijima od strane vlasnika ili agencije, koštati od 5.000 do čak 30.000 kuna.

Energetski certifikat i za stanove manje od 50 kvadrata

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš pojasnila je jučer nedoumice vezane uz energetsko certificiranje zgrada manjih od 50 četvornih metara, koje se novim Zakonom o gradnji izuzimaju od obveze certificiranja uoči prodaje. Nije točno, kazala je, da se obveze certificiranja, kako se spekuliralo, oslobađaju i vlasnici stanova manjih od 50 četvornih metara koji se prodaju, već samo samostalni objekti, odnosno kuće, vikendice ili pomoćni objekti manji od te kvadrature.

S tom odlukom slažu se i u EKI inženjeringu, jednoj od najvećih istarskih tvrtki za upravljanje zgrada.

- S obzirom na to da svaki poseban dio u zgradi, stan ili poslovni prostor, podliježe istim zakonskim propisima, prema tome ispravnim smatramo certificiranje i manjih stanova od 50 četvornih metara, kazao nam je direktor Eduard Cinkopan te dodao da svojim klijentima prikupljaju ponude certifikatora i nude izradu certifikata za cjelokupnu zgradu na trošak pričuve.

Ova pulska tvrtka upravlja s približno 480 zgrada koje su većinom starije gradnje te nemaju izrađene energetske certifikate, no Cinkopan tvrdi da su iskoristili mogućnost sufinanciranja 40 posto troška izrade energetskog certifikata od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za zgrade koje su ispunjavale zatražene uvjete. (B. MRVOŠ PAVIĆ, K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter