Kazne za lažne adrese do pet tisuća kuna!

Policija će moći provjeriti žive li građani doista na prijavljenoj adresi (Arhiva)
Policija će moći provjeriti žive li građani doista na prijavljenoj adresi (Arhiva)

Svi hrvatski državljani koji će do 29. prosinca ove godine duže od dvije godine boravili u inozemstvu moraju ispuniti svoju zakonsku obavezu i policiji prijaviti svoj privremeni odlazak iz Hrvatske. To im nalaže Zakon o prebivalištu koji je snazi od početka ove godine, a prema kojem do kraja godine, točnije do 29. prosinca hrvatski građani koji fiktivno žive na dvije adrese moraju odlučiti hoće li imati prebivalište u Hrvatskoj ili ne.

Iako se taj rok opasno bliži, neslužbeno doznajemo da će se produljiti, čime će svi oni koji još uvijek nisu regulirali svoj status to ipak moći učiniti do daljnjeg.

Naime, svi građani koji više od dvije godine žive izvan granica Hrvatske zbog obrazovanja, kratkotrajnih poslova, dugotrajnog liječenja ili nekih drugih razloga, moraju, ako to već nisu, obavijestiti policijsku postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu.

Ti su građani dužni dostaviti dokumentaciju o razlozima svog privremenog boravka u inozemstvu, a ako to ne učine, pokrenut će se postupak njihove odjave iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. Osim toga, oni koji se ne odjave riskiraju i visoke kazne koje se kreću između 500 i 5.000 kuna. S toliko mogu biti kažnjeni i svi oni koji daju lažne podatke o adresama ali i oni koji daju stan na korištenje duže od tri mjeseca, ali nisu dostavili podatke kome su ga i na kojoj adresi iznajmili.

Slično se odnosi i za građane u inozemstvu koji su u programu obnove ili stambenog zbrinjavanja, dok građani koji su prijavili prebivalište prema ranije važećem zakonu i žive u mjestu i na adresi koju su prijavili, nisu dužni ponovno prijaviti prebivalište prema odredbama novoga zakona. Policija će imati pravo provjere žive li građani doista na prijavljenoj adresi, a pokaže li se da se radilo o fiktivnom stanovanju pokretati će se postupci odjave po službenoj dužnosti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter