Kazne za ignorante preventivnih pregleda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ozbiljno razmišljaju o penalizaciji zdravstvenih osiguranika koji puše ili se pak ne odazivaju na pozive za skrining kroz nacionalne programe prevencije malignih bolesti.

Iako se zasad radi o inicijativi koja neće biti uvrštena u planirane zakonske izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ministar zdravlja Siniša Varga boraveći u Rijeci na Konferenciji o nacionalnim preventivnim programima, među ostalim je istaknuo da je potrebno uvođenje militantnih metoda borbe protiv pušenja. Smanjenje stope pušenja, konzumacije alkohola i masne hrane dio je akcijskog plana za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Ministarstva zadravlja za razdoblje od 2015. do 2020.

- Penalizacija kroz zdravstveno osiguranje se razmatrala u sklopu javne rasprave. O tome još nije donesena odluka, no najvjerojatnije to neće biti uvršteno u ovoj fazi izmjena zakona o dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima. Drugim riječima, dopunsko osiguranje zasad neće ovisiti o ljudskim navikama, ali to će jednoga dana sigurno biti potrebno. Na taj način postat ćemo kao i sve ostale članice Europske unije koje razlikuju normalno ponašanje odnosno onog tko brine o svom zdravlju, ne puši, ne pije, redovito se kreće i umjereno jede da ima nižu stopu doprinosa u smislu plaćene premije osiguranja dok će oni koji se ne ponašaju tako da simbolično barem ima veći trošak za svoje, izjavio je Varga pred novinarima, dok je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec pozvala udruge pacijenta da daju takav prijedlog.

Ona je također predstavila sudionicima Konferencije panele prevencije bolesti poput dijabetesa, hipertenzije te kronične opstruktivne bolesti i astme. Radi se o bolestima čije komplikacije troše značajan dio sredstava HZZO- a, a paneli koji su sastavni dio informatičkih programa liječnika obiteljske medicine, vode evidenciju i o stilu života osoba s ovim bolestima poput pušenja i konzumacije alkohola.

Varga je jučer na štandu na riječkom Korzu pokraj kojeg je bio postavljen uvećani model ljudskog crijeva javno pozvao sve Riječane na odaziv na nacionalne programe prevencije čiji je temeljni cilj otkriti neke od najčešćih karcinoma dok su još u početnoj fazi koja jamči visoki stupanj izlječivosti.

Upravo je pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj u značajnom porastu, no istovremeno preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva bilježi vrlo slab odaziv pozvanih osoba. Program ranog otkrivanja raka dojke ima zadovoljavajući odaziv dok kod programa ranog otkrivanja raka vrata maternice odaziv žena oscilira.

Rak drugi uzrok smrtnosti

Rak je drugi uzrok smrtnosti, a kako je na Konferenciji upozorila ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin u 2013. godini od raka je umrlo 14.012 osoba. Hrvatska bilježi i porast incidencije te blagi porast mortaliteta od raka, a nacionalni programi prevencije dio su napora da se životni vijek u Hrvatskoj kroz sljedećih pet godina poveća za dvije godine. (Barbara ČALUŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter