Kazne za buduce mame koje zapale cigaretu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trudne Ukrajinke ubuduce ce vjerojatno dvaput razmisliti prije nego zapale cigaretu ili popiju cašicu, jer im po novom prijedlogu zakona za takvo ponašanje prijete kazne, pišu europski mediji.

Iako neke buduce mame ni ne pomišljaju na cigaretu, drugima je preteško prekinuti tu naviku. Ni buducim ocevima nije lako, pa je tako jedan rekao supruzi, nakon njena trodnevnog nepušacko-trudnickog staža: "Ili ceš ponovno poceti pušiti, ili cemo svi poludjeti".

Prijetnja kaznama mogla bi podici razinu individualne odgovornosti, kažu ukrajinski zastupnici koji žele da taj zakon prode u parlamentu. Vecina lijecnika s njima je suglasna.

Medutim, ukrajinski borci za ljudska prava smatraju nacrt zakona diskrimnatornim buduci da su cigarete i alkohol loše za svacije zdravlje, a ne samo za zdravlje trudnica i njihovih beba. Oni žele da se parlamentarci više usredotoce na pasivno pušenje.

Mnogi u Ukrajini i dalje su primorani udisati dim cigareta na javnim mjestima, u restoranima ili javnom prijevozu, a medu njima su i buduce majke.


Podijeli: Facebook Twiter