Kazna zbog uništavanja gradske imovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško je zamisliti da netko usred bijela dana sjekirom razbije klupicu u parku, a nakon toga je kljucevima potpuno razmontira. Upravo to je napravila prije dvije godine bijesna gradanka Rijeke, a epilog je presuda kojom joj je naloženo da plati vlasniku imovine, odnosno Gradu, vrijednost razbijene stvari.

Gradanka se obratila se Gradu Rijeci sa zahtjevom da joj se oprosti dug od 2.684 kune, ali je Odjel gradske uprave za komunalni sustav to odbio, iako je navela da je dugotrajno nezaposlena, da nema nikakva primanja i da je bolesna. Kolegij gradonacelnika izašao joj je u susret zakljuckom da može dug za uništenu klupicu na javnoj površini platiti obrocno. U suprotnom, pokrenut ce se ovršni postupak.

– Opcinski sud u Rijeci 12. prosinca 2008. u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. Ž. zbog kaznenog djela uništenja tude imovine utvrdio je da je okrivljena 18. rujna 2007. oko 14.45 sati u Rijeci na Mlaki, u Ulici Milutina Baraca 2, sjekirom, a potom i mehanicarskim kljucevima u potpunosti razbila klupu, vlasništvo Grada Rijeke. U svojem iskazu navela je da se klupa nalazila u blizini njenog stana i kluba Tocka te da se oko klupe neprekidno stvarala nepodnošljiva buka. Presudom je osudena na uvjetnu osudu, s odgodom izvršenja za vrijeme od jedne godine. Pocinjenjem navedenog kaznenog djela okrivljena je oštetila Grad za ukupno 2.684 kune kako je odredeno aktom dostavljenim Drugoj policijskoj postaji radi daljnjeg procesuiranja pocinitelja.

Grad je Opcinskom državnom odvjetništvu uputio pisanu suglasnost s odgodom kaznenog progona protiv pocinitelja, do ispunjenja obveze naknade štete, odnosno do uplate iznosa cijene klupe s montažom i PDV-om u iznosu od 2.684 kune u korist gradskog proracuna. Naime, J. Ž. je iskazala spremnost uplatiti navedeni novcani iznos na ime oštecenja predmetne klupe, pojasnili su u Odjelu za komunalni sustav. No okrivljena nije ništa uplatila, iako je pisanim opomenama pozivana na placanje duga. Stoga je optužni prijedlog Opcinskog državnog odvjetništva proslijeden Opcinskom sudu na daljnji postupak, koji je okoncan donošenjem presude. Dug trenutacno iznosi 2.684 kune glavnice te 684 kune zakonske zatezne kamate.

Grad je odustao od otpisa duga jer je J. Ž. potpisala izjavu kojom pristaje na obvezu placanja po osnovi naknade imovinske štete, ali istovremeno vodeci racuna o socijalnim okolnostima istaknutima u njenom podnesku, Odjel za komunalni sustav omogucio joj je placanje u 12 obroka.

Procelnica Odjela Irena Milicevic kaže da se za oštecenje gradske imovine vodi još nekoliko postupaka po službenoj dužnosti.

– Prema našim informacijama, još uvijek nema pravomocne presude. Rijec je o kradi klupica uz Mrtvi kanal i o kradi broncanih obruca oko stabala u središtu grada. Pocinitelji su pronadeni, protiv njih se vodi postupak i ocekujemo takoder pravomocnu presudu kojom ce se naložiti nadoknadivanje štete Gradu Rijeci. Da je rijec o i te kako poželjnoj sudskoj praksi, svjedoci i primjer od prošlog tjedna. Iako smo mesingane obruce oko stabala ucvrstili i osigurali lokotima, opet je došlo do krade, a materijalna šteta je iznad 40.000 kuna. Odgovornost za uništavanje urbane i komunalne opreme mora postojati jer je oštecenje tude stvari kazneno djelo. Možda netko o tome ne razmišlja tako, ali pravomocna presuda je poruka svima onima koji razbijaju da promisle dvaput prije nego što nešto unište, porucila je procelnica.


Podijeli: Facebook Twiter