Kazna za uznemirivanje sredozemne medvjedice 7.000 kn

Većina Puljana uživa u pogledu na sredozemnu medvjedicu (S. Z. T.)
Većina Puljana uživa u pogledu na sredozemnu medvjedicu (S. Z. T.)

Tijekom jučerašnjeg boravka članova grupe Sredozemna medvjedica iz Zagreba u Puli, kojim su, zapravo, željeli snimiti i obići lokaciju gdje boravi vrlo rijetka i ugrožena sredozemna medvjedica došlo je do incidenta s jednom vlasnicom psa. Iako je grupa znatiželjnika kojih je, kako saznajemo, svaki dan sve više, stajala poviše životinje da je ne bi uznemirivali na plaži, jedna se šetačica uputila prema njoj. To je izazvalo revolt volontera, drugih građana i same predsjednice grupe Jasne Antolović.

- Iako sam joj rekla da joj ne prilazi te da smo i svi mi na pristojnoj udaljenosti, ona se suprotstavila i pitala tko će je spriječiti. Nakon verbalnog natezanja i pozivanja policije žena se ipak udaljila, ali mislim da se ovakve situacije ne bi smjele događati, rekla nam je Antolović.

Pojasnila je da životinju treba pustiti na miru, a to znači da ne treba ići do nje na plažu, da je se posve dobro može gledati i s povišenog mjesta uz šetnicu i ništa se neće propustiti. Iako je s grupom volontera i studentima znanosti o moru na Sveučilištu Jurja Dobrile dogovoren nadzor, uvijek uz pomoć i u suradnji s pomorskom policijom, smatra da se treba educirati što veći broj ljudi pa bi se ovakvi incidenti izbjegli. Štoviše, inicirala je i susret s odgovornim osobama u ministarstvima i ostalim institucijama da bi se utvrdile i nadležnosti i postupanja.

Primjerice, jedna od karika u lancu je inspektorica Ministarstva kulture Mirjana Fonjak, kojoj građani prijavljuju uznemiravanje na broj 099/256 3802.

Osim realne opasnosti, jer se, kaže Antolović, radi o divljoj životinji koja može ugristi ili udariti repom, valja imati na umu da postoji i opasnost da se baš u trenutku uznemiravanja u blizini nađe policija, a kazne su na licu mjesta 7.000 kuna, dok u zakonskoj proceduri kazna može doseći i 100 tisuća kuna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter