Kazna za probijanje rokova plaćanja - 2 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtke koje ne budu poštovale rokove plaćanja, a oni su maksimalno 60 dana, mogle bi ubuduće plaćati kaznu od dva milijuna kuna. Dogodit će se to ukoliko se u zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju ugradi prijedlog da se sadašnja kazna od milijun kuna udvostruči, o čemu, otkrivaju naši izvori, razmišljaju u Ministarstvu financija.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo svoj prijedlog izmjena spomenutog zakona a te se izmjene uglavnom tiču postupka predstečajne nagodbe, dok povećanje kazni nije u njih uključeno. Međutim, naši izvori otkrivaju da Ministarstvo planira tijekom javne rasprave predložiti podizanje kazni za one koji ne poštuju rokove plaćanja.

Rijetki poštuju pravila

To će biti naš prijedlog, jer nam je cilj da se doista svi drže rokova plaćanja, što  je poslovno ponašanje koje baš u Hrvatskoj nije uhvatilo korijenje, a to je pokazao i naš nadzor u 26 trgovačkih lanaca. Vidjet ćemo, naravno, hoće li parlament prihvatiti naš prijedlog, kaže naš sugovornik iz Ministarstva financija.

Zasad je Ministarstvo financija provelo nadzor rokova plaćanja u 26 najvećih domaćih trgovačkih lanaca i pokazalo se da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove plaćanja. U trenutku kad je nadzor obavljen ti su trgovački lanci imali oko 900 milijuna kuna računa koji nisu plaćani u zadanim rokovima. (J. MARIĆ)

ČITAJTE VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter