Kazna za neuređene fasade 3.000 kn mjesečno

Investitor koji u zakonskom roku ne uredi fasadu i okućnicu, svakog će mjeseca plaćati kaznu (P. FABIJAN/Novi list)
Investitor koji u zakonskom roku ne uredi fasadu i okućnicu, svakog će mjeseca plaćati kaznu (P. FABIJAN/Novi list)

Iz Vlade su put Sabora krenula tri nova zakona ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, koja bi, moguće već od početka iduće godine, trebala ubrzati postupak ishodovanja dozvola za gradnju, pojeftiniti ih, ubrzati investicije, ali i bespravnu gradnju suzbijati u samom začetku.

Riječ je o prijedlogu Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te Zakona o građevinskoj inspekciji koja će, primjerice, dobiti puno veće ovlasti u obračunu s bespravnom gradnjom, ali i "pojačanje". Dio poslova građevinske inspekcije odsad će preuzeti komunalni redari, koji će moći ulaziti na gradilište, fotografirati i snimati radove i gradnju zaustavljati.

Lokacijsku dozvolu ubuduće će trebati samo rijetki projekti, većina pak samo građevinsku i, kasnije, uporabnu dozvolu. Po lokacijsku će dozvolu morati investitori zahvata koji traže izvlaštenje, oni koji eksploatiraju mineralne sirovine, velikih zahvata u etapnoj izgradnji, dok će za gradnju pontona u lukama trebati samo lokacijska, ne i građevinska dozvola.

Na već dostupnim internet kartama općina i gradova bit će javno dostupan podatak o tome što se, i da li se, na nekoj parceli planira graditi. Je li za neku građevinu u tijeku postupak izdavanja dozvola, ili je ona već izdana. Ukoliko investitor referentima u uredima županija i gradova, zaduženima za izdavanje dozvola, donese svu potrebnu dokumentaciju, i prepreka za izdavanje dozvola nema, na dozvolu se više neće čekati, najavila je ministrica.

Dozvola će moći biti izdana istoga dana, dok se zakonom uvodi i pokretanje stegovnih postupaka, kao i novčanih kazni, za referente koji dozvolu, iako su za nju ispunjeni svi preduvjeti, ne izdaju, izdaju ju protivno prostornom planu ili neopravdano odbiju zahtjev za izdavanjem. Od Nove godine, najavljuje ministrica, u cijeloj bi Hrvatskoj trebale profunkcionirati e-dozvole, čije će izdavanje ići puno brže i efikasnije.

Da se investitori ne bi više financijski iscrpljivali na plaćanju visokih komunalnih doprinosa i vodnih naknada da bi uopće dobili građevinsku dozvolu, Zakonom o gradnji sad će građevinsku dozvolu moći dobiti i prije nego što plate te doprinose, no potvrdom će najkasnije osam dana prije početka gradnje morati dokazati da su sve te obaveze podmirili.

Svaka gradnja morat će biti započeta u roku od tri godine od izdavanja građevinske dozvole, dok će fasada i dvorište na novogradnjama morati biti dovršeni i uređeni u roku najviše pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset godina u slučaju ostalih gradnji.

Investitor koji u tom roku ne stavi fasadu, odnosno ne uredi pročelje, i ne uredi okućnicu, svakog će mjeseca plaćati kaznu i do tri tisuće kuna. Postojeće gradnje, nastale prije nego što novi Zakon o gradnji stupi na snagu, taj zakon ne "dira". (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter