Kazna za neprijavljenog gosta do 10.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Slovenski državljani koji nekoliko puta na godinu dolaze u privatan apartman u Porecu nisu se prijavili u roku od 48 sati te sam ih željela prijaviti policiji, ali nitko nije intervenirao, vec su me na neugodan nacin odbili", požalila nam se nedavno jedna citateljica.

Kako tvrdi, Slovenci iz Novog Mesta u apartman su došli u ponedjeljak navecer oko 19 sati, imali su rok od 48 sati da se prijave, ali to nisu ucinili. Prema njezinim rijecima, kada je pokušala ovaj slucaj telefonski prijaviti policiji odgovorna osoba na prijamnom u poreckoj policijskoj postaji u razgovoru s njom bila je neugodna, nije se željela predstaviti i nitko nije izašao na teren. Sljedeci su dan Slovenci otišli.

Rok za prijavu 24 sata


Gdje je nastao problem, raspitali smo se i kod policije, a kako doznajemo iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske, policijski službenici Policijske postaje u Porecu u ovom su slucaju postupali po dojavi. "Odredene su aktivnosti u tijeku, nakon cega ce se poduzeti odgovarajuce mjere", stoji u odgovoru policije.

Prema Zakonu o strancima, strani državljani u kratkotrajnom boravku moraju prijaviti adresu stanovanja u roku od 48 sati od ulaska u Republiku Hrvatsku. Pravne i fizicke osobe koje pružaju smještaj strane državljane moraju prijaviti u roku od 24 sata od pružanja smještaja, dok je 12 sati rok za prijavu onima koji pružaju usluge veza u luci nautickog turizma od kada stranac dode na plovilo na kojem ce biti smješten. Zdravstvene ustanove koje primaju strance na lijecenje te osobe kojima stranci dolaze u posjet strane državljane trebaju prijaviti u roku od 48 sati.

Osim u nadležnoj policijskoj postaji stranci na kratkotrajnom boravku, osobe kojima stranac dolazi u posjet te pravne i fizicke osobe koje strancima pružaju smještaj prijavu mogu obaviti i u turistickoj zajednici pa i u elektronickom obliku.

Kako doznajemo od glasnogovornice Državnog inspektorata Sandre Klemen, u slucaju prijavljivanja turista clankom 21. stavkom 1. Zakona o boravišnoj pristojbi propisano je, izmedu ostalog, da su osobe koje pružaju usluge nocenja u smještajnom objektu u domacinstvu ili seljackom domacinstvu obavezne u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turistickoj zajednici opcine, grada ili njihovim podružnicama sve osobe kojima pružaju uslugu nocenja te u roku od 24 sata odjaviti njihov boravak.

Bez podataka o neprijavljenima


Zanimljivo je da kazna za neprijavljivanje gostiju može iznositi i do 10.000 kuna. A za taj je prekršaj odgovoran - domacin!

Naime, prema clanku 26. istog zakona, ukoliko osoba koja pruža usluge smještaja u domacinstvu ili seljackom domacinstvu ne prijavi ili ne odjavi boravak osoba kojima pruža uslugu, novcano ce se kazniti iznosom od tisucu do deset tisuca kuna. Gospodarski inspektor, pak, za navedeni prekršaj može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novcanu kaznu u iznosu od tisucu kuna.

"Gospodarski inspektori Državnog inspektorata u skladu sa svojim ovlastima propisanim zakonom, kao i planovima i programima rada te po predstavkama i prijavama gradana kontinuirano provode inspekcijske nadzore kod pravnih i fizickih osoba koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge te kod osoba koje pružaju ugostiteljske usluge u domacinstvu i seljackom domacinstvu", stoji u odgovoru inspektorata.

Inspekcijski se nadzori provode tijekom cijele godine, a kod osoba koje pružaju ugostiteljske usluge u domacinstvu i seljackom domacinstvu pojacani su poglavito tijekom glavne turisticke sezone, s obzirom na to da se u vecini slucajeva radi o osobama koje posluju uglavnom tijekom glavne turisticke sezone.

Ipak, statisticki podatak o tome koliko je prijavljenih i neprijavljenih gostiju bilo u Hrvatskoj ove ili lanjske godine Državni inspektorat nema.


Zahvaljujuci internetu nema gnjavaže


- U Turistickoj zajednici grada Poreca stvorili smo sve uvjete za prijavljivanje gostiju internetom, što se pokazalo najboljim rješenjem i za nas i za iznajmljivace, veli Roberto Poropat iz poreckog TZ-a. Ova je usluga pokrenuta lani, a koristi su višestruke: iznajmljivaci i oni koji žele prijaviti gosta ne moraju dolaziti u ured TZ-a u centru grada i trošiti vrijeme i benzin u ljetnim gužvama, a djelatnici na prijemnom u TZ-u imaju više vremena posvetiti se gostima u uredu.

Za pristup portalu za prijavljivanje gostiju iznajmljivaci dobivaju korisnicko ime i lozinku za aktivaciju usluge koju na podrucju Poreca u prosjeku koristi oko 35 posto iznajmljivaca od tisucu registriranih. Sve prijave pristigle tijekom dana TZ po završetku dana prosljeduje u policijsku postaju.

Internetom goste prijavljuje 30 posto vrsarskih iznajmljivaca


Prijavu gostiju internetom lani je pokrenuo i TZ Vrsar, a takvu uslugu u prosjeku koristi pedesetak od 164 privatna iznajmljivaca na podrucju opcine.

- Ne koriste svi ovu uslugu jer neki iznajmljivaci rade preko agencija koje za njih obavljaju prijave. Takoder, vecina starijih ljudi koji se bave iznajmljivanjem goste prijavljuju direktno u našem uredu jer im nije uvijek dostupan internet ili ga ne koriste, veli direktorica TZ-a Natalija Vugrinec. Usluga se pokazala korisnom za iznajmljivace, pogotovo one koji žive u okolnim mjestima te više ne moraju samo zbog prijave dolaziti u TZ u starom gradu.


Podijeli: Facebook Twiter